Kelemen Hunor: az autonómia nem kampánytéma

„Az autonómia nem kampánytéma, hiszen az RMDSZ programja 23 éves, abból folyamatosan próbálunk megvalósítani részeket”.  Így válaszolt Kelemen Hunor Victor Ponta kormányfő pénteki nyilatkozatára. A szociáldemokrata pártelnök egy szászrégeni kampányrendezvényen beszélt arról, hogy az autonómia az RMDSZ kampány témája, politikai projektje és arról soha nem beszéltek a kormánykoalícióban.

Sepsiszentgyörgyi kampányértékelő sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök kifejtette: az RMDSZ tavalyi kongresszusán újabb programot fogadtak el, amelyben ugyancsak szerepelt az autonómia célkitűzés, tehát nem kampány idején beszélnek erről a témáról, sőt az EP-kampány alatt beszéltek erről a legkevesebbet.

Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ és az MPP szakértői között múlt héten már megtörtént az első egyeztetés, és amint véglegesítik, közvitára bocsájtják az autonómia-törvénytervezetet, és akkor kezdik az autonómia témájú egyeztetéseket a román társadalom képviselőivel is.

A szövetségi elnöke hozzáfűzte: az autonómia soha nem jelent veszélyt a román államra, hanem inkább erősíti, ugyanis biztosítja, hogy az erdélyi magyarok itthon érezzék magukat Romániában. „Egyébként az RMDSZ már benyújtotta a parlamentbe a kulturális autonómiára vonatkozó kisebbségi törvényt és nem szakadt le az ég” – jegyezte meg Kelemen Hunor.

 

Kimaradt?