"Az elmúlt 25 év legsikeresebb kampánya"

Az elmúlt 25 év legsikeresebb választási kampányát zárja az RMDSZ – összegezte pénteken Sepsiszentgyörgyön a szövetség több vezető politikusa. A kampányzáró sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Tamás Sándor háromszéki elnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi elnök, Sógor Csaba EP-képviselőjelölt és Soltész Miklós, a magyar kormány szociálisügyi államtitkára vett részt.

Tamás Sándor elmondta: Háromszéken az elmúlt 30 napban szinte minden magyarlakta településen jártak, több mint 1000 önkéntes és maguk a jelöltek is felkeresték a polgárokat, így összesen 40.000 családdal álltak szóba. Sepsiszentgyörgy polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke, Antal Árpád meggyőződése, hogy a vasárnapi választásokon, Háromszéken jegyzik majd a legnagyobb arányú magyar részvételt. „Nincs józan ember Erdélyben, aki amellett kampányolna, hogy a magyar emberek ne vegyenek részt a szavazáson”, mondta Antal Árpád.

Az RMDSZ EP képviselőjelöltje, Sógor Csaba elmondta: 8000 kilométert utazott és 200 településen járt. Tarsolyába nagyon sok panaszt, észrevételt, sérelmet gyűjtött, de értékeket is, amelyeket be szeretne mutatni Brüsszelben. Hozzátette a kisebbségvédelem Európai Uniós megjelenítését tartja feladatának. Sógor Csaba szerint a 2-3 erdélyi képviselő lehet a mérleg nyelve, amely eldönti, hogy a kereszténydemokraták vagy a szocialisták fogják vezetni a következő évben az Európai Uniót, ezért fontos a választásokon való részvétel.

A Fidesz-KDNP-kormány szociális ügyekért felelős államtitkára Soltész Miklós kifejtette: Fidesz EP-jelöltlistája nemzeti lista, hiszen szerepelnek rajta jelöltek Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, az egész Kárpát medencéből, és ez tette lehetővé, hogy itt Erdélyben egységes legyen az indulás. Soltész Miklós arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy vasárnap menjenek el választani, szavazzanak a magyar emberekre, az RMDSZ jelöltjeire.

"Az EU-nak fglalkoznia kell a kisebbségekkel"

Az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor sepsiszentgyörgyi kampányértékelőjén rámutatott: Brüsszel és Bukarest is abból ért, "ha erőnkön felül teljesítünk". Hozzátette: az elmúlt hetekben azon voltak, hogy az erdélyi magyar embereknek az Európai Unióról, európai jövőképről beszéljenek, és az emberek leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mi lesz az Európában élő őshonos nemzeti kisebbségekkel, mikor fog az unió ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozni.

A politikus úgy véli: bár az Európai Unió nem azért jött létre, hogy a kisebbségek problémájával foglalkozzon, de az elmúlt közel hetven évben rengeteget változott, és a jövőben is fog, mert nincs az rendben, hogy a kontinens egyik részén rendezik a kisebbségi kérdéseket, Európa közép-keleti részén pedig nem. "Azért kell ott lennünk, hogy az Európai Bizottság ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Foglalkoznia kell vele, mert csak így képzelhető el hosszú-távú béke és stabilitás” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az Orbán Viktorral való találkozójának az volt a fő üzenete, hogy a magyar emberek minél nagyobb számban menjenek el szavazni vasárnap, hiszen csak így lehet erős kárpát-medencei magyar képviseletet biztosítani.  

Kimaradt?