Vincze: az erdélyi magyarok nyitottak, tájékozottak

Közel száz településen járt kampánykörútján Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, Kolozsváron megosztott tapasztalatai szerint az erdélyi magyarok nyitottak, az európai ügyeket illetően pedig tájékozottak.

Szerdán délelőtt számolt be eddigi benyomásairól Vincze Lóránt, aki mintegy 7600 kilométeren, 15 megyén és 98 településen, közel hetven lakossági fórumon van túl a kampány véghajrája előtt. Kiszámolta azt is, 29 euróval és 32 centtel járultak hozzá az erdélyi autópálya megépítéséhez az elfogyasztott üzemanyag jövedéki adójából.

Mint elmondta, jó élményei vannak a találkozásokról, az emberek nyitottak, ismerik és értékelik az Európai Unió által nyújtott lehetőségeket, azokat a beruházásokat, amelyek a közösségeiket és településeiket erősíti. A gazdák szintén tájékozottak a támogatásokat illetően, ahogy a fiatalok is tudják, milyen ösztöndíjakra pályázhatnak, így tulajdonképpen nyitott kapukat döngettek, amikor a választások fontosságáról beszéltek nekik.

A FUEN alelnökeként azt a felhívást is közzétette, amely az ötvenmilliós európai kisebbséget kéri arra, szavazzon május 25-én, hiszen ez biztosítja azt, hogy az európai parlamentben minél  több, a kisebbségi jogok elfogadásáért dolgozó képviselő legyen jelen. A Minority SafePack kapcsán elmondta, az Európai Bizottság válasza a FUEN-kongresszust megelőző napokban érkezett meg, továbbra is fenntartva azt, hogy jogosan utasították el a kisebbségek védelmét szolgáló csomagot. Vincze kifejtette, továbbra is úgy érzi, az EB nem érvelt kellőképpen, nem csupán a kisebbségeknek okozva ezzel negatív élményt, de az európai demokráciát is sértve.

Máté András Levente, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke arra szólította fel a román államot, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök kiállt a magyarok autonómiájáért, úgy ők is szólaljanak fel az ukrajnai románok érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?