Bukarestbe várják Joe Biden amerikai alelnököt

Az Egyesült Államok európai szövetségesei mögött áll az ukrajnai válság közepette, ez a fő üzenete Joe Biden amerikai alelnök e heti romániai és ciprusi útjának - közölte hétfőn az amerikai kormány egy magas rangú tisztviselője.

Biden azért látogat Romániába, majd Ciprusra, hogy kifejezésre juttassa az Egyesült Államok elkötelezettségét a térség iránt az Ukrajna miatt Oroszországgal kialakult konfliktusban - közölte a nevének elhallgatását kérő washingtoni kormányzati forrás.

A keddtől péntekig tartó látogatás egy szélesebb körű erőfeszítés része, ennek keretében Biden már járt Ukrajnában, a balti államokban és Lengyelországban is. A bukaresti és nicosiai tárgyalások központi témája az ukrajnai válság.

"Az alelnök azért teszi ezeket az utakat, folytat az ügyben telefonbeszélgetéseket és veszt részt a találkozókon, hogy megmutassa: az Egyesült Államok továbbra is kiáll szövetségesei mellett, és erősíti együttműködését minden európai partnerével egy bonyolult, növekvő kihívást jelentő időszakban" - mondta az illetékes a sajtónak.

Biden Bukarestben arról is tárgyalni fog, hogy Románia milyen szerepet játszhat Európa energiaellátásában, s így Oroszország azon képességének csökkentésében, hogy politikai fegyverként használhassa a gázszállítások leállításával való fenyegetést - közölte, arra utalva, hogy Románia lehetséges alternatív gázforrás Ukrajna számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?