Válasz Băsescunak: „a székelyek nem szakadárok, autonomisták”

„A székelyföldi magyar politikusok nem szakadárok, viszont a székelyek autonomisták” – reagált Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Traian Băsecu államfő nyilatkozatára. A sepsiszentgyörgyi elöljáró sajtótájékoztatón kifejtette: „látjuk, hogy Băsescut és a román politikai elitet, a jelenlegi geopolitikai helyzetben foglalkoztatja Moldova Köztársaság jövője. Arra kérjük őket, hogy nézzék meg Gagauziát és Transznisztriát, és tegyenek különbséget az autonómia és a szakadár mozgalmak között.

Antal Árpád leszögezte: a jelenlegi geopolitikai helyzetben érdekünk, hogy Románia stabil ország legyen, de a kettős mércét nem fogadhatjuk el, így azt, hogy miközben az ukrajnai románok jogaiért felszólalnak, a romániai magyarok jogairól nem tárgyalnak. Az is elfogadhatatlan, hogy az ukránok támogatják a Krím félszigeti tatárok autonómiáját, de felszisszennek, ha a Kárpát-medencei magyarok kérnek autonómiát. „Kelet- közép Európa akkor lesz stabil, ha nem lesz kettős mérce, és a nemzeti közösségek megkapják, amit kérnek, mondta Antal Árpád.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, a háromszéki RMDSZ vezetője hozzátette: üdvözli, hogy Traian Băsescu beszél az autonómia kérdésről, mert azt jelenti, hogy ez foglalkoztatja őt. „Amikor Traian Băsecu néhány évvel ezelőtt azt mondta Budapesten, hogy soha nem lesz autonómia, valójában akkor kezdődött az autonómia mozgalom, az emberek akkor kezdték kitűzni a székely zászlókat”, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint ha százezer székely ötvenöt kilométeren kiáll az autonómiáért, azt jelenti, hogy ez nem néhány habókos politikus elképzelése.

A két háromszéki magyar politikus sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy milyen fenyegetéseket kapnak az autonomista nyilatkozataikért. Tamás Sándor emlékeztetett, hogy egy televíziós műsorban, az autonómia téma kapcsán Traian Băsescu államfő a korrupció miatt beidézett déli megyék tanácselnökeihez hasonlította őt és Borboly Csabát. Tamás Sándor ezt úgy fordította le magának székelyre, hogy ha sokat autonómiáznak elviszi őket a korrupcióellenes ügyészség. Emlékeztetett arra is, hogy egyszer Mircea Dușa hadügyminiszter tréfából bár, de megfenyegette Antal Árpádot, amikor azt mondta, hogy ha még előhozza a sepsiszentgyörgyi lőtér kérdését, akkor az ágyúkat fogja ráirányítani.

A sepsiszentgyörgyi polgármester pedig kinyomtatott néhány fenyegető elektronikus levelet, amelyben halállal fenyegették őt és családját, és levágott fejeket ábrázoló képeket küldtek neki. Antal Árpád szerint amikor a központi sajtóban megjelenik néhány nyilatkozata, mindig megugrik a fenyegetések száma is. Bár több ízben tett feljelentést az ügyészségen, még soha senki ellen nem indítottak eljárást.

A sepsiszentgyörgyi polgármester arról is beszámolt, hogy az autonómia igényt a napokban ismertették nyugati diplomatákkal, és kérték, támogassák, Székelyföld területi autonómiájának ügyét akár nyomásgyakorlással is, hiszen a román politikai odafigyel arra, amit Washington vagy London mond. Antal Árpád szerint Moldova jövője függ attól, hogy mi lesz a Gagauzokkal, hiszen ők azt mondták: azért nem támogatták a Romániával való egyesülést, mert nem akarnak, az erdélyi magyarok sorsára jutni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?