Katonai behívók: a minisztérium még „dolgozik” a magyarázaton

Továbbra sem ad hivatalos magyarázatot a védelmi minisztérium arra, hogy miért küldtek ki a katonai központok az elmúlt napokban behívó parancsokat több megyében – köztük Székelyföldön – különböző életkorú férfiaknak.

A maszol.ro május 15-én küldte el a témával kapcsolatos kérdéseit a minisztérium sajtóosztályának, ám válaszokat még nem kaptunk. Constantin Spânu szóvivő hétfőn a késést lapunk kérdésére azzal magyarázta, hogy munkatársai „még dolgoznak” a válaszokon.

Mint ismert, kedden 50 parajdi férfinak kell jelentkeznie a helyi rendőrőrsön – a behívójuk szerint – katonai helyzetük tisztázása céljából. Időközben egy marosvásárhelyi gépészmérnök a maszol.ro-nak arról számolt be: őt is behívták, jelentkezett is a katonai központnál, ahol mindenféle adatokat kértek tőle, és aláírattak vele egy nyilatkozatot, miszerint ha ismét behívják, akkor eleget tesz a felszólításnak.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Transindexnek azt nyilatkozta: beszélt a behívókról a védelmi miniszterrel, akitől azt a választ kapta, hogy ezek „egy rutinellenőrzés” részei. „Ukrajnában küszöbön van egy polgárháború, ami kihatással van a teljes régióra. Ilyenkor nyilvánvalóan mindenki körülnéz a saját háza táján" – tette hozzá a politikus.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?