Kelemen Hunor: Európának foglalkoznia kell a kisebbségekkel

Európai témákkal kampányoltak az elmúlt három hétben, az utolsó, EP-választás előtti héten hangsúlyosabb üzeneteket juttatnak el választókhoz, mondta vasárnap Nagyváradon Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RDMSZ elnöke.

A Festum Varadinum fővédnökségét vállaló politikust Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke köszöntötte és elmondta, hogy Kelemen Hunor vasárnap  részt vesz a zárómisén és  a körmeneten, az esti díjátadáson és az RDMSZ-es polgármesterekkel is találkozik majd.

A kampány kapcsán Kelemen Hunor az őshonos kisebbségek védelmének fontosságáról is beszélt, mondván: ha az uniót  érdekli a disznók kíméletes levágása és az uborka hajlása, akkor azzal az 50 millió emberrel is foglalkozniuk kell, akik nyelvi vagy nemzeti kisebbségként élnek Európában.  Mint elmondta, az Európai Néppárt bukaresti, illetve dublini kongresszusain sikerült a párt programjába kisebbségvédelmi szempontokat is felvetetni. Bár a tagállamokban nőtt az euroszkepticizmus, az erdélyi magyarok bizalma nőtt az uniós intézményekben, mondta Kelemen Hunor.

A miniszterelnökhelyettes szerint fenntartható lesz az első évharmadban mért három százalékos gazdasági fejlődés, ezt jövőre már a hétköznapokban is érezhetik az emberek, ugyanakkor szükség van az utak és autópályák fejlesztésre, mert ugyan jó, hogy van autópálya a tengerpartra, de az országot Nyugattal is össze kell kötni, hiszen a befeketetők is ezt igénylik. A miniszterelnök-helyettes azt is elmondta: folyamatban vannak az erdélyi autópálya  Gyalu és Nagyvárad közötti szakaszának folyatatáshoz szükséges előkészületek, illetve az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakaszon megkezdhetik a kisajátításokat.

Kelemen Hunor ugyanakkor köszöntötte és oklevelet adott át Bátori Géza borsi polgármesternek, aki az elmúlt években tízmillió eurónál több pályázati pénzt hívott le. A polgármester elmondta, a projektek között volt néhány százezer eurós, és többmillió eurós nagyságrendű is.

 

Kimaradt?