Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt Udvarhelyszéken

Udvarhelyszéken van az erdélyi magyarság egyetlen olyan épített öröksége, amely az UNESCO világörökség része. Közösségünkön múlik, hogy sikerül-e uniós alapok lehívásával kialakítania a vendéglátóipar megfelelő szolgáltatásait, bekapcsolnia ezt a gyöngyszemet az európai turisztikai vérkeringésbe. "Az is elengedhetetlenül fontos, hogy képviselőink ott legyenek az európai fórumokon, hogy ezt a folyamatot segíteni tudják” – mondta Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje Székelyderzsen a közösség helyi vezetőinek, a felújítás alatt lévő unitárus vártemplom megtekintésekor. A Szövetség jelöltje a székelység különleges értékű épített örökségét látogatta meg Udvarhelyszéken: a székelyderzsi, valamint a homoródkarácsonyfalvi unitárius templomot, a székelydályai református templomot, és a székelyudvarhelyi Székelytámadt várat.

Székelyderzs UNESCO-listán lévő műemléktemploma a turistaidényben érdeklődők ezreit vonzza naponta Hargita megye legkisebb létszámú községébe és ez a helyieknek fontos jövedelemforrást, új munkahelyeket, a helyi szolgáltatások bővítését jelentené. Hegedüs Csilla arról tájékoztatta az önkormányzat és az egyház képviselőit, hogy a közeljövőben országos szinten megpályázhatók az Európai Unió 2014-2020-as időszakára vonatkozó támogatások, az RMDSZ szakemberei pedig segítenek az alapok lehívásában. „A közösségek egymástól tanulhatnak a legtöbbet, ezért támogatjuk, a székelyderzsiek és a torockóiak tapasztalatcseréjét, hiszen az UNESCO olyan kulcsszó Európa-szerte, amely nemzetközi érdeklődést jelent, és amire lehet építkezni a helyi turizmus fejlesztésekor” – fogalmazott az örökségvédelmi államtitkár, és azt is hozzátette: az RMDSZ európai parlamenti képviselői eddig is fontos munkát végeztek az erdélyi értékek megismertetése terén, elvitték Erdélyt Európába. Május 25-én a közösségnek bizalmat kell szavaznia ennek a munkának a folytatására.

Hegedüs Csilla Székelyudvarhelyen a Székelytámadt várban találkozott Antal István parlamenti képviselővel, a helyi kulturális intézmények szakembereivel, valamint Hargita Megye Tanácsának munkatársaival, vezetőivel, akikkel a vár felújításáról tanácskozott. Az illetékesek elmondták, hogy a székelyudvarhelyiek támogatják épített örökségük helyreállítását. Európai alapokat használnának fel erre, ugyanakkor a kulturális tárca támogatását is kérték a folyamat lebonyolításához. „A közösséget folyamatosan tájékoztatni kell a helyreállítási tervekről, hogy érezze az odafigyelést és azt, hogy ő is részese öröksége védelmének. A Kulturális Minisztérium prioritásának tekinti a Székelytámadtvár felújítását és minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a folyamatot. A terv megvalósításához az RMDSZ az önök támogatását kéri, hogy brüsszeli segítséget is nyújthassunk a székely épített örökség megőrzése érdekében” – szögezte le Székelyudvarhelyen a Szövetség főtitkárhelyettese.

Kimaradt?