Turisztikai információs pontot adtak át Madéfalván (GALÉRIA)

Átadták a helyiek által kukoricatárolónak, medvelesnek, gombaszárítónak is nevezett turisztikai információs irodát Madéfalván. A Bogát-régió településeit kiszolgáló különleges épület egy információs hálózat központja, itt fogják össze Felcsík vendéglátásban érdekelt vállalkozóit, önkormányzatait, közbirtokosságait.

A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás, melynek Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály a tagja, még 2009-ben benyújtott egy pályázatot tourinfo iroda létrehozására az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (FEADR) 313-as intézkedéséhez.

Akkor formai okokra hivatkozva visszautasították a kérést. Ám a bogátiak nem csüggedtek, a hibákat kijavítva újból beadták a pályázatot és nyertek. 2011-ben írták alá a finanszírozási szerződést  200.000 euró értékben. A beruházás tartalmazza a madéfalvi épületet, egy turisztikai szoftvert, három érintőképernyős infopultot Csíkcsicsóban, Csíkrákoson és Csíkszentmihályon, amelyek kapcsolódnak a központi szerverhez, valamint több ezer szórólapot.

A projekt ötletgazdája Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, valamint Szentes Antal, Hargita megyei tanácsos. Dél-tiroli útjukon járva megvizsgálták a régió turisztikai rendszerét, mely rendkívül jól működik a ’70-es évek óta, sőt, Magyarország is ezen rendszer alapján szervezi a turisztikáját. Ezt a TDM-t, vagyis Turisztikai Desztináció Menedzsmentet akarják Hargita megyében is megvalósítani.

„Sokkal több kirándulót ide lehetne vonzani, ha becsületesen összehangolnánk a szállás, az étkeztetés, a szállítás, a programok kérdését. Ehhez szükség van egy erre a célra kialakított irodára, hiszen a polgármesteri hivataloknak sem kapacitása, sem anyagi forrása nincsen erre” - mondta el Szentes Csaba.

Az egész Csíki-medencét bejárták az ötlettel, bemutatták minden településen a TDM rendszert, a polgármesterek fejében elültették az összefogás gondolatát. Most, hogy megvan a központi épület és a szükséges szoftver, jön a második kör, összehívják a térség önkormányzatait, a turisztikában érdekelt vállalkozókat, közbirtokosságokat.

Szentes Antal megyei tanácsos elmondása szerint a projekt kigondolásakor a Bogát települései közül Csíkrákos volt a legkedvezőbb helyzetben, első körben azt szerették volna, hogy Rákos központjában épüljön fel az iroda, hiszen faluturizmus szempontjából ez a település haladt a legtöbbet  az elmúlt években. Ám mivel nem volt önkormányzati tulajdonban megfelelő terület, csak Madéfalván, végül ez lett a turisztikai központ.

„Bizony sokat megjártuk úgy Bukarestet, mint Gyulafehérvárt, pontosabban a 7-es Központi Régió képviseletét, mire meggyőztünk minden döntéshozó szervet, hogy van létjogosultsága Csíkban egy turisztikai irodának” – mesélte a megyei tanácsos.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke szerint Csíkban minden feltétel adott ahhoz, hogy a turisztikát professzionális szinten lehessen szervezni. Szerinte az önállóan, magányosan működő panziók, szállók a falunapok, nagyobb ünnepek kivételével általában üresen állnak, és még az építkezéskor felvett banki kölcsön visszafizetése is probléma a legtöbb vállalkozónak.

„Számos panziót láthatunk, melynek ablakában kint van az ’eladó’ tábla. Tehát már bebizonyította a tapasztalat, hogy összefogás nélkül, a kirándulók egyik kézből a másikba adása nélkül, összefogott programajánlat nélkül nem megy” – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette: adottak a körülményeink, a gyönyörű táj, borvízforrások, hegyek, legendák, fürdők, műemlékek, téli-nyári szálláshelyek.

A madéfalviak számos, vicces és kreatív nevet adtak a turisztikai információs irodának, különleges formájára utalva. Pedig az épület kinézete valójában székelyföldi ihletésű. Maczalik Arnold kolozsvári tervező fejéből pattant ki a gondolat, hogy régen a falvakban fa tűzoltótornyokat építettek, amelyek meghatározták a településképet, és most is valami hasonlót kellene létrehozni.  A munkálatokat még korántsem fejezték be, az iroda előtti, melletti tér rendezése még hátra van. Házakat bontanak majd le a tourinfo pont mellett, és parkolót alakítanak ki előtte.

Kimaradt?