Kelemen Hunor: az RMDSZ az emberekkel köt szövetséget

„Az infrastrukturális fejlődés, vagy az Európai Unióból érkező mezőgazdasági támogatások hozadéka egyaránt látható Erdélyben, ezért ezeket a lehetőségeket ezután is ki kell használnunk, ott kell lennünk Brüsszelben, amikor a változások történnek” – fogalmazott Kelemen Hunor, szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes Szatmárnémetiben szombaton, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatóján. 

Kelemen Hunor elmondta, az országot bejárva mindenhol európai üzeneteket fogalmazott meg az RMDSZ annak érdekében, hogy az emberek megértsék az európai parlamenti képviselet fontosságát.

“Az Európai Unió változni fog, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a változások során képviseljük és érvényesítsük az erdélyi magyarok érdekeit. Ahogy az 1950-es évek óta biztosítja a békét, a biztonságot és a viszonylagos jólétet a tagállamok számára, úgy az Európai Uniónak foglalkoznia kell az emberek sorsával, az őshonos nemzeti kisebbségek problémáival is” - hangsúlyozta.

Szatmár megyében a 2-es egyéni képviselői választókörzetben időközi parlamenti választásra is sor kerül május 25-én. Ennek kapcsán a Szövetség elnöke elmondta: „Nagy Szabolcs, az RMDSZ képviselőjelöltje szerény, tehetséges, felkészült politikus, aki nemzeti hovatartozásuktól függetlenül képviselni fogja a szatmáriakat az országos politikában” - szögezte le, majd hozzátette, hamisak a híresztelések, az RMDSZ nem egyezett meg egyetlen párttal sem az időközi választás kapcsán.

„Az RMDSZ a magyar emberekkel köt szövetséget. Éppen ezért, akik azt gondolják, hogy az RMDSZ ellen kell összefogni, rossz úton járnak. 2012-ben is az volt az egyetlen programjuk, hogy legyőzzenek bennünket. Sikerült, de az embereknek attól nem lett jobb, látjuk mi is, hogy néz ki a város, a megye. Az emberek azt mondják, jobb volt Illyés Gyula és Csehi Árpád vezetése alatt a megyében és a városban élni ” - fogalmazott a szövetségi elnök. 

Az Erdély 2020 kapcsán feltett újságírói kérdésre Kelemen Hunor elmondta, az EU költségvetését látva, bizonyos szempontból felújították, átalakították a fejlesztési stratégiát. “Az EU-s fejlesztési pénzeket úgy javasoljuk felhasználásra, hogy a különböző régiók, megyék közötti látható különbségeket kiegyensúlyozzuk, hiszen ez a kohézió lényege: felemelni azt, aki lennebb van. Olyan beruházásokat kell elvégeznünk, amelyek révén javul az életminőség. Az Erdély 2020 tehát kiegyensúlyozott, emberközpontú fejlesztést céloz meg, amely a Románia számára elérhető uniós keretekre épül” - magyarázta. 

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke leszögezte, a szatmáriak nagyon komolyan veszik mind az európai parlamenti, mind pedig az időközi parlamenti választást – ezt bizonyítja az is, hogy a megyébe látogatott az elmúlt napokban a Szövetség elnöke mellett Borbély László politikai alelnök, illetve Sógor Csaba, európai parlamenti képviselőjelölt is.

Kimaradt?