Hiányosságokat listázott Hargita megyében a közlekedési államtitkár

Busztársaságok képviselőivel és taxisokkal találkozott a csíkszeredai megyeházán István Zoltán közlekedési államtitkár, majd Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével együtt megtekintette a vasútállomást pénteken, és együtt utaztak Csíkszentkirályig. A látogatás célja az volt, hogy az államtitkár listázza a szakminisztérium hatáskörébe tartozó Hargita megyei problémákat.

A megyeházán Borboly Csaba arra kérte a taxisokat és a busztársaságok képviselőit, hogy mondják el azokat a hiányosságokat, panaszokat, amelyek orvoslására a minisztériumban kell a jogszabály-módosításokat kieszközölni. A találkozón jelen volt Becze István megyei tanácsos és Szabó Barna megyemenedzser is. A különböző felvetések nyomán az a következtetés született, hogy az embereket vissza kellene szoktatni a tömegközlekedésre, de ehhez a szolgáltatás árának csökkentése szükséges, ami csupán akkor lehetséges, ha a szolgáltatóknak kiszabott adók és illetékek összértéke, illetve a kötelező ellenőrzések indokolatlan gyakorisága csökken.

Jelen volt Csíkszereda alpolgármestere, Szőke Domokos is, aki az Erzsébet park és az aluljáró elhagyatott állapotáról számolt be, és arról a megoldásról, hogy ezeket a vasúttársaság ügykezeléséből adják át a város ügykezelésébe. Az államtitkár számba vette az igényeket, és arról biztosította a jelenlevőket, hogy az elkövetkezőkben is fordulhatnak kollégáihoz bármilyen kérdéssel, problémával.

Ezt követően Borboly Csaba, István Zoltán és Becze István megtekintették a csíkszeredai vasútállomást, amely felújításra vár, majd együtt utaztak Csíkszentkirályig, hogy tájékozódjanak a vasúttársaság által biztosított körülményekről.

Az állomás felújítása többéves igény, eddig nem valósult meg. “Ezért is örülünk az államtitkár úr látogatásának, illetve az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának, hiszen most már Bukarestben is jelen vannak olyan személyek, akiknek szívügyük a csíki megoldatlan problémák is. Szükség van arra, hogy a magyarság jelen legyen ott, ahol a döntéseket hozzák, hogy olyan anyagi forrásokhoz jussunk hozzá, amelyekből fejleszteni tudunk. Ennek érdekében mindenkinek felelősen kell döntenie a május 25-i európai parlamenti választásokon” – mondta Borboly Csaba.

Az elöljárók a csíkszeredai állomás vezetőjét 13 órakor már nem találták a helyszínen, helyettese pedig nincs. Anyanyelvükön nem tudtak jegyet vásárolni, majd az alacsony peronról léptek fel a zsúfolt szerelvényre, ahol a folyosón állva utaztak Csíkszentkirályig. Ott megtekintették az állomás több évtizedes felszerelését, és az állomásfőnök beszámolt az ottani problémákról, a szolgáltatás fenntartásának nehézségeiről.

A megyeelnök átadta István Zoltánnak a csíkszeredai állomás technikai iratcsomóját, és közbenjárását kérte az állomás felújítása érdekében.

Kimaradt?