Hegedüs: a közösségen múlik az erdélyi magyar EP-képviselet

„Romániának mindenképp harminckét képviselője lesz az Európai Parlamentben, de az már a magyar közösség választási részvételétől függ, hogy hány magyar ember lesz közöttük. Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk, ezért senki ne maradjon távol, tegyen eleget állampolgári kötelességének” – jelentette ki Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt Marosfőn, ahol a helyiekkel találkozott és a közösség gondjairól tájékozódott.

Az RMDSZ jelöltje azt is hangsúlyozta, hogy a Szövetség választási programjában kiemelt helyen áll a mezőgazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés, Erdély 2020 címmel magyar szakemberek stratégiát dolgoztak ki e két prioritásra vonatkozó alapok lehívása érdekében. „Mindannyiunk számára fontos az életminőség javítása, de önök itt, a Hargita megyei szórványban azt is tudják, hogy legalább ugyanilyen fontos az is, hogy elfogadjanak minket, hogy Európa kimondja: a területén élnek őshonos kisebbségek, amelyeknek joguk van európai törvénykezésbe foglalt védelmet kérni” – mondta Marosfőn Hegedüs, akinek a jelenlévők a közösségi fejlesztésekről is beszámoltak.

 A szövetség főtitkárhelyettese a találkozót követően a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Egyesület tagjaival beszélgetett egy olyan kezdeményezésről, amelyet a helyi önkormányzat is támogat, és amely a közeljövőben új munkahelyeket és jövedelemforrást jelent majd a közösség számára.

 A többnyire hölgyekből álló egyesület olyan házi készítésű termékek előállítását tervezi, amelyeket a hazai piacon értékesítenének. A helyi önkormányzat egy hajdani iskolaépületet bocsátott az egyesület rendelkezésére, és különböző pályázatok révén be is szerezték a szükséges gépeket az erdei növény alapanyagú termékek előállításához. „Gratulálok a hölgyeknek ehhez a nagyszerű vállalkozáshoz és támogatom azt, hogy kezdeményezésüket európai források felhasználásával is tovább tudják fejleszteni. A szövetség folyamatosan tájékoztatja majd önöket a 2014–2020-as időszakra vonatkozó lehetőségekről, és pályázatíró tanfolyamokat is tartunk, amelyekre önöket is szívesen látjuk” – fogalmazott Hegedüs, aki arról is beszámolt, hogy az RMDSZ európai parlamenti választási programjába belefoglalta a Nőszervezet három prioritását is, amelyek között a nők által kezdeményezett vállalkozások ösztönzése is szerepel.

 „A nőkre fontos szerep hárul otthon, a családban, de ugyanolyan jelentős feladatuk a közösség mozgósítása, ösztönzése, bátorítása. Ezért arra kérem önöket, hogy május 25-én járuljanak hozzá a választások sikeréhez, biztassanak mindenkit arra, hogy szavazzon Erdély brüsszeli képviseletére” – mondta a szövetség EP-képviselőjelöltje Gyergyószentmiklóson, ahol a Dekoratex bútorszövetgyárban dolgozó hölgyekkel találkozott. Hegedüs Csilla ezt követően Gyergyóremetén járt kapuról kapura, majd a helyi önkormányzat képviselőinek segített a község időseinek való ételkihordásban. 

Kimaradt?