Egyéves a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum

A tavaly felújított városközponti Bene műemlékházba berendezett vadászati múzeumot egy év alatt 11 ezren látogatták, tájékoztatott a Vadon egyesület.  A működtetők szerint a látogatók magas száma annak is köszönhető, hogy az állandó kiállítás mellett szerveztek még filmvetítéseket, kiállításokat és természettudományi előadásokat, de felajánlották az iskoláknak, hogy tartsák a múzeumban a természetrajz órákat.

A vadászati múzeum alapkiállításának jelentős részét Sárkány Árpád, az Abies Huntig vadásztató cég tulajdonosának mintegy 100.000 euró értékre becsült magángyűjteménye teszi ki, de a gazdag trófea, fegyver, dokumentum és fényképgyűjteményhez hozzájárultak más környékbeli vadászok is. Demeter János a Vadon egyesület igazgatója szerint a kiállított tárgyak között van a Romániában valaha lőtt legnagyobb szarvas, amelyet 2011-ben ejtettek el, de megnézhető a Nicolae Ceausescu diktátor által a háromszéken lelőtt medve és egy 1971-ben világkiállításon aranyat nyert hiúz trófea. Egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol a medve téli álomra készül.

Az állandó kiállítás a Kárpátok és Afrika faj és vadgazdagságát mutatja be, a vadászati kultúrát népszerűsíti. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A múzeumban van vadászszoba, medvebarlang, állatsimogató és egy szoba ahol lézeres puskával lehet vadászni.

Kimaradt?