Zajlanak a városnapok Marosvásárhelyen (GALÉRIA)

Csütörtökön este hivatalosan is megnyílt a Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozat, amelynek a városközpont és a Városliget ad otthont. A 18. alkalommal sorra kerülő városnapok programjában kézművesvásár, koncertek és kulturális rendezvények szerepelnek.

Az egyhetes rendezvénysorozat szépségversennyel kezdődött, a hagyományhoz híven kedd este magyar nótaestre, csütörtökön pedig operettgálára került sor a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében.

A főtéren megnyílt a hagyományos népi mesterségek vására, a sportcsarnokban kereskedelmi kiállítás látogatható, a ligetben koncertek várják az érdeklődőket, ugyanott állították fel a lacikonyhákat is.

Marosvásárhely egyik testvértelepülése, Kecskemét minden évben képviselteti magát egy-egy egyesülettel. Az idén a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület és a Marosvásárhely-Kecskemét Baráti Társaság a kecskeméti Hírös Néptánc Tanoda, Zsugorinka csoport vesz részt a városnapokon, dél-alföldi, bukovinai és sárközi táncokat táncolnak a színpadon. Közösen a Napsugár néptánccsoporttal a Maros Művészegyüttes termében léptek fel, valamint az óvodákban tanították táncaikat.

Az EMKE Maros megyei szervezete a Marosvásárhelyi Napok keretében Asztalos Enikő néprajzkutatót, valamint Boros Zoltán és Tófalvi Zoltán újságírókat köszönti. A rendezvény a Vártemplomi Diakóniai Otthon Bocskai-termében lesz (Eminescu u. 28. sz.) 2014. május 17-én, szombaton 11 órai kezdettel.

Május 18-án, vasárnap a 11 órai istentiszteletet követően, 12 órakor az unitárius egyház tanácstermében (Bolyai tér 13 sz.) Makrai Zsuzsa: Fényességes Madonnák, kegyelmes Krisztusok c. képzőművészeti kiállításának megnyitójára kerül sor. A színesbe öltöztetett és zománccal megvalósított alkotások az egyházi és a népi vallási művészet megtestesítői.

A városnapok keretében szervezik meg szombat délelőtt az Ifjúsági Ház előcsarnokában a régiségvásárt, ahová többek közt a bélyeg- és képeslapgyűjtőket várják.

A színházi előadások mellett képzőművészeti alkotótábor, táncverseny, sport- és ifjúsági vetélkedők, népzene- és könnyűzene koncertek várják az érdeklődőket.

A városháza meghívására két koncertet ad az Omega együttes. Szombaton a vártemplomban az Oratórium című produkcióját mutatja be. Mivel a vártemplom csak 700 személy befogadására képes, ezért meghívót kell igényelni a református egyház irodájában. Egy meghívót 30 lejes adományért adnak. Vasárnap este a ligetben koncertezik az Omega, oda ingyenes a belépő.

Kimaradt?