Gábor Áron mozdonya hozza a zarándokokat Csíksomlyóra

Ünnepélyesen felavatták a MÁV-csoport Gábor Áronnak emléket állító mozdonyát pénteken a Nyugati pályaudvaron.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: elismerés illeti a MÁV-ot a tradícióápolásáért, azért, hogy évről-évre egy-egy feldíszített mozdonnyal emléket állít a kiemelkedő magyar személyiségeknek. Szólt arról, hogy a hagyományápolás mellett számos teendő van még a MÁV-nál, de a vasúttársaság jó úton indult el. Kiemelte, hogy 2010-ben még csődközeli állapotban volt a cég, amit négy éve a kormány mintegy 300 milliárd forint adóssággal vett át. Az adósság mára 220 milliárd forintra csökkent.

A nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a MÁV-csoport egyre jobb eredményeket mutat fel, 2013-ban, az előzetes adatok alapján, az adózás előtti eredménye 7 milliárd forint lett, és hasonló eredményt terveznek az idei évre is.

Az újjászervezés eredményeként a MÁV felelős gazdálkodást folytat, az ország több vasúti pályaszakaszán mindenre kiterjedő átépítést valósít meg, ami biztonságosabb és gyorsabb vonatközlekedést jelent - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy a hagyományőrzés, a forgalomban közlekedő feldíszített mozdonyok öregbítik a MÁV jó hírét, a vasúttársaság a jövőben is folytatja a hagyományokat.

T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Kiadó vezetője elmondta, hogy az idén hetedik alkalommal indítják útjára a Történelmi Székely Gyorsot, a szerelvényt az idén a Gábor Áron mozdony húzza.

A MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai - az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres lokomotívok -, után a most útnak indított Gábor Áron az ötödik feldíszített mozdony.

Kimaradt?