Elkészült az Erdély 2020 projekt frissített változata

Az RMDSZ Erdély 2020 című gazdasági fejlesztési tervének aktualizált változatát ismertette pénteken délután Kolozsváron Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt.

Borbély László elmondta, az RMDSZ-nek volt, van és lesz koncepciója arról, hogy miként lehet lehívni azt az összeget, amit Románia, és ezen belül Erdély kap a következő hét évben Európából. Az Erdély 2020 projektet korábban átadták a román félnek, de az elmúlt két évben tisztázódott a következő ciklus Európai Uniós költségvetése, így szükség volt az anyag felfrissítésére.

Borbély kiemelte, a környezetvédelmi operatív program kétmilliárd euróval kevesebbet kap a következő ciklusban, ez pedig elfogadhatatlan.  Az előirányozott 3,5 milliárdnak közel dupláját kellene befektetni, hiszen az emberek egészségéről van szó.

Fontosnak tartják eloszlatni azt a félreértést, hogy az európai alapok lehívása önmagában cél, hiszen a valódi célkitűzés a modernizáció, a közösségek jóléte, fogalmazott Winkler Gyula, aki több pontot összegzett az Erdély 2020 új tervéből. A megfogalmazott prioritások közé tartozik a szállítási és közúti infrastruktúrák, a kommunikációs infrastruktúrák fejlesztése, a kis- és középvállalkozások fenntarthatóságának növelése, mondta, ide sorolva az európai újraiparosításhoz szükséges oktatás, szakemberképzés fontosságát, a mezőgazdasági gépek fejlesztését.

Winkler kiemelte, a bürokrácia csökkentését, a közbeszerzésekről szóló új EU-s szabályozást szintén fontosnak tartják, ez utóbbira ugyan 24 hónap áll az ország rendelkezésére, de az RMDSZ sürgetné a változást. Az Erdély 2020 projektet a választásokat követően juttatják el a minisztériumhoz.

Kimaradt?