Megtalálhatták az öregedés visszafordításának kulcsát

Nem csak lelassítja, hanem vissza is fordíthatja az öregedést a GDF11 névre keresztelt fehérje. A klinikai teszteket három-öt éven belül kezdhetik meg – írja a hvg.hu.

A tudósoknak először 2005-ben sikerült egy fiatalabb egér vérének felhasználásával visszanöveszteni egy öregebb egér károsodott izomszöveteit. A Stanford kutatói akkor sebészeti módszerekkel összekapcsolták a két egér érrendszerét (parabiosis), és azt figyelték meg, hogy a fiatalabb egér az öregedés jeleit mutatja, míg az idősebb egérben gyorsabb felépülés indult be.

A Harvardi Őssejt Intézet Verge új tanulmánya szerint megvan a kutatásban eredményt hozó legvalószínűbb ok, a GDF11 névre hallgató fehérje. A fehérjével való kezelés eredményeként a vizsgált egerek összes tanulmányozott szervének funkcionalitása javult. A Verge beszámolója szerint a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) ettől független kutatása is hasonló eredményre jutott: a fiatal vérplazma transzfúziója fejlesztette az idősebb egér agyi funkcióit, és javította az agy állapotát.

A GDF11-terápia klinikai tesztje három-öt éven belül kezdődhet meg.

Kimaradt?