Bákó és Hargita megye rendezni akarja a tulajdonjogi vitákat

A Hargita és Bákó megye között fennálló határviták ügyében találkozott Dorian Constantin Pocovnicu Bákó megyei prefektussal, illetve Viorel Hrebenciuc parlamenti képviselővel Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora csütörtökön, a Bákó Megyei Prefektúra épületében. A tárgyaláson részt vett Zólya Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Közigazgatási osztályának vezetője is.

Hargita Megye Tanácsa már évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot Bákó megyével, hogy oldják meg a visszaszolgáltatások után sem rendeződött tulajdonjogi kérdéseket, illetve határvitákat. A közbirtokosságok már többször kérték mind a megyei tanácsot, mind az RMDSZ Csíki Területi Szervezetét, hogy segítsenek megoldani a területproblémákat. A kommunikációt 2012-ben a Bákó megyei fél, pontosabban a prefektúra és a kataszteri hivatal megszakította, ám a mai találkozóval folytatódnak az egyeztetések.

A tárgyalásokon szó van többek között a Szenttamási Közbirtokosság kéréséről, mely 751 hektárra tart igényt, ebből 659 hektár erdő és 92 hektár legelő, a Csekefalvi Közbirtokosság 1700 hektáros területéről, valamint az Úz völgyi ifjúsági táborról, melyet nem használ senki, évek óta romlik az állaga, holott Hargita megyében szeretnék hasznosítani.

„A mai találkozón abban egyeztünk meg, hogy júniusban részletesen, településről településre, a Hargita megyei polgármesterek és közbirtokossági vezetők jelenlétében újra elemezzük  a  visszaigényléseket, figyelembe véve a 165/2013-as törvény előírásait – mondta a szenátor, ugyanakkor hozzátette: – Szívélyes és érdeklődő fogadtatásban volt részünk, melyen ígéretet kaptunk arra, hogy Bákó megye elöljárói megtesznek mindent annak érdekében, hogy a Hargita megyei magánszemélyek, közbirtokosságok és önkormányzatok 25 év után végre visszakaphassák jogos tulajdonukat. Remélem, hogy az ígéreteket ezúttal tettek is követik majd.”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a törvény alapján igenis van lehetőség a helyzet legális rendezésére. „Hargita Megye Tanácsa már többször sürgette a helyzet rendezését. Párbeszédre törekszünk, ennek jegyében kértem május 14-i levelemben Bákó megye prefektusától, Dorian Pocovnicu úrtól, segítsen abban, hogy az érintett önkormányzatok képviselői egy asztalhoz üljenek, és rendezzék a határvitát meg az ifjúsági tábor ügyét. Az utóbbi létesítmény működtetése is nagyon fontos lenne, hiszen országos vonzerőt jelentene a diákoknak, de sajnos ott áll kihasználatlanul. A törvény a mi oldalunkon áll, csak alkalmazni kellene, ebben kértem a prefektus úr együttműködését” – nyilatkozta Borboly Csaba.

Kimaradt?