Kiradírozható múlt: érkeznek az első törlési kérések a Google-höz

Az Európai Unió bírósága kedden hozott ítéletete értelmében az internetes vállalatok ezentúl bizonyos esetekben kötelezhetőek arra, hogy az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információt eltávolítsák. Nem kellett sokat várni arra, hogy a való életben is kiderüljön, kik és milyen célból használhatják ki a lehetőséget – írja a HVG.

Az EU bírósága által kedden ismertetett határozat alapján mindenkinek biztosított a felejtés joga, minden magánszemély kérheti a Google-től a „pontatlan, irreleváns, elévült vagy az adatfeldolgozás meghatározott célján túlmutató és az idő múlásával meghaladott adatok" eltávolítását kérhetik magánszemélyek az online óriáscégtől.

A BBC információi szerint egy volt politikus például a hivatali idején született cikkek eltávolítását kéri a Google-től, mert újra indulni szeretne valamilyen tisztségért, és nem szeretné, ha a korábbi („elavult”) cselekedetei befolyásolhatnák a megítélését.

Egy pedofil képek miatt elítélt férfi azt kérte a Google-től, távolítsa el a találati listából az ítéletéről szóló régi híreket. Egy orvos pedig a páciensei által hagyott negatív vélemények törlését kezdeményezte.

A Google egyelőre nem kommentálta részletesen az ítéletet, csupán kiábrándítónak nevezte azt. A keddi határozat egyébként ellentmond a bíróság főtanácsnoka által tavaly kiadott, nem kötelező érvényű véleménynek, amely szerint az érzékeny információk keresési találatokból való eltávolítása sérti a szólásszabadságot.

Kimaradt?