Megtiltják a kiskorúaknak az energiaitalok fogyasztását Litvániában

Megszavazta csütörtökön a litván parlament, hogy a jövőben a 18 év alattiaknak ne árusíthassanak energiaitalt az országban. A novemberben hatályba lépő és az Európai Unióban eddig példa nélküli intézkedésre a törvényhozásban jelen lévő 96 képviselő közül 88 voksolt igennel, 8-an pedig tartózkodtak.

A litván egészségügyi minisztérium emlékeztetett: a többi uniós tagállamban legfeljebb nem javasolják, hogy a kiskorúak energiaitalokat fogyasszanak, tiltó intézkedést azonban egyik ország sem léptetett még életbe.

Az energiaitalok fogyasztása azok magas koffeintartalma miatt hozzászokást és hiperaktivitást okoz, valamint - egyes tudósok szerint - a fiatalokat a kábítószer kipróbálására késztetheti.

A parlamenti határozat szerint energiaitalnak minősülnek azok az üdítők, amelyek literenként több mint 150 milligramm koffeint, illetve ezen felül még olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek stimulálják a központi idegrendszert. 

Egyesek attól tartanak, hogy a 3 milliós balti államban életbe lépő tilalomnak negatív következményei lesznek a szénsavasüdítőital-ágazatra. Eugenijus Gentvilas liberális képviselő szerint az intézkedés jelentős költségekkel jár és hatalmas káoszhoz vezet.

Kimaradt?