A szomszéd lakásában mutatkozik be Ausztria Budapesten

A szomszéd lakása címmel kiállítással, koncerttel, divatbemutatóval, osztrák ételekkel és irodalmi programmal mutatkozik be a mai Ausztria május 16. és 22. között a budapesti Kogart Házban.

Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. De valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos országot, annak modern oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki "a szomszéd lakása", mivel telnek az ott élők hétköznapjai? - teszi fel a kérdést az egyhetes fesztivál, melynek célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztriába, így a magyarok közelről is megismerhessék annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és designon át a gasztronómiáig vagy éppen a hegymászásig.

A szomszéd lakása címmel a Kogart Házban pénteken nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait bemutatva: a villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át "a szomszéd lakásává" - tájékoztatta az MTI-t a szervező Österreich Werbung budapesti képviselete.

A kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek "divatkockája", azaz egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. A tárlat tematikájában felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek, de ezt a tematikát erősítik a teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok, berendezési tárgyak is.

A Schönbrunni Kastélyzenekar pénteken ad különleges koncertet: a Kogart Házban fellépő nyolc zenész Ausztriában éli mindennapjait, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A koncerten olyan elismert zeneszerzők műveit játsszák, akiket munkásságuk Ausztriához kötött, többek között Vivaldi, Mozart, Beethoven, Guido Mancusi kompozícióit.

Lena Hoschek május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába. Munkáiban Hoschek izgalmas módon egyesíti a hagyományokat és a modern pret-á-porter szemléletet.

Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a Beste österreichische Gastlichkeit (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, május 21-én olyan menüvel várja a vacsoravendégeket, amely az osztrák konyha sokszínűségére épít.

A rendezvénysorozat és a kiállítás záróeseményeként május 22-én Thomas Glavinic osztrák író - akinek A kamerás gyilkos és A vágyak élete című regényeit az Európa Kiadó is megjelentette - és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a "hegyek varázsáról". Glavinic legújabb, a Das größere Wunder (A nagyobb csoda) című regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik, hitelesen ábrázolva főhősének mentális és fizikai tapasztalatait.

Kimaradt?