Sógor Csaba: Európát Erdélybe!

A 21-ik napon a 105-ik településre érkezett Sógor Csaba Európai Parlamenti képviselőjelölt, aki ma délelőtt Marosvásárhelyen összegezte mindazt, amit a kampány során eddig megtapasztalt.

A politikust Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere, az RMDSZ városi szervezetének elnöke köszöntötte a sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy az erdélyi magyaroknak mennyire fontos a május 25-i Európai Parlamenti választásokon a részvétel.

„Mindenkit bíztatunk és bátorítunk, ne maradjon otthon” – mondta Sógor Csaba, aki egy székely tarisznyával indult útnak a kampány elején, amelybe, ahogy fogalmazott „minden értékünk belefér”, hiszen Erdélyt Európába, Európát pedig Erdélybe szeretné behozni. „A politikai válság, mint például jelenleg az ukrajnai, azt igazolja, hogy a pénz nem minden, ahol az emberi jogokat nem tartják tiszteletben, ott fejlődés, haladás sincs” – utalt arra Sógor, hogy mennyire fontos, hogy Brüsszelben a román képviselők mellett ez erdélyi magyarságot is képviselje legalább két személy. A román politikusokról elmondta a képviselőjelölt, hogy semmi jót nem várhatunk tőlük, hiszen nem szeretetből fordulnak hozzánk, sőt kétségbe vonják azt is, hogy nekünk jogunk van magyar nyelvű folyóirat működtetéséhez, lásd a Székelyföld című lap esetén kipattant botrányt.

A kampánykörútján tapasztaltakról Sógor Csaba elmondta, a vidéki emberek többségét az érdekli a leginkább, hogy a mezőgazdasági támogatások növekedésére számíthatnak-e, de a kisebbségvédelem, az anyanyelvhasználat, a magyar-magyar kérdések, a keresztény értékrend további alakulása, Ukrajna helyzete is érdekli az erdélyi magyarokat. A képviselőjelöltekkel szervezett találkozókra általában azok mennek el, akik tájékozottabbak és érdeklőbbek – mondta a politikus.

A magyarság választási kedvéről úgy nyilatkozott Sógor, hogy akik részt vettek a találkozókon, azok elmennek szavazni és az RMDSZ jelöltjeire szavaznak. Az elvárások többnyire mindenhol ugyanazok: nagyobb mezőgazdasági támogatást szeretnének az emberek, a kisebbségvédellmi, szociális kérdések megoldását, azt, hogy Románia nem költsön titkosszolgálatra kétszer annyit, mint az egészségügyre.

Hogy miért jó az Európai Unió tagországának lenni? Egyszerű válasszal illusztrálta ezt Sógor Csaba: „Ahol néhány éve porban és sárban meneteltünk, most aszfaltúton megyünk”. A politikus találkozásai során sok emberrel, sok egyedi esettel is találkozott, sokan megosztották vele személyes nehézségeiket. Egy háromszéki faluban például, Rétyen egy 98 éves férfi elmondta, hogy elégedett a 350 lejes nyugdíjával, mert 100-100 lejt tud adni a két, őt gondozó fiának.

Kimaradt?