Erős Európát és eurót akar Winkler Gyula

Az euró bevezetése Romániában, a régiók és közösségek Európája felé elmozdulás az RMDSZ és Winkler Gyula álláspontja szerint egyaránt fontos, ezt az EP-képviselő jelentette ki szerdán délelőtt, Kolozsváron.

Winkler elmondta, cél egy erős csapat jelenléte az Európai Unióban, hiszen egy hétéves költségvetési ciklus előtt állunk, amely új lehetőségeket nyújt Romániának. 2019 január elsején bevezetik az eurót az országban, ez a tétel pedig az RMDSZ programjában is szerepel, hiszen úgy értékelik, nincs szükség lejre, amikor euróban gondolkodunk.

Hozzátette, a feketepiac egy civilizált országban általában tíz százalékát teszi ki a bruttó hazai terméknek (GDP), ha pedig ennél többet, akkor a hatóságok igyekeznek visszaszorítani, Romániában viszont 32-34 százalékos ez az érték, az euró bevezetésével viszont tenni lehetne ellene.

Az európai parlamenti képviselő kiállt ugyanakkor az Egyesült Európai Államok létrehozása mellett is, úgy véli, a jelenlegi globális helyzetben ez adna kellő erőt a kontinensnek. Kifejtette, az egyes országok szuverenitása ezzel nem csökkenne, a jövőben közösen dönthetnénk a sorsunkról, Brüsszelben. Ez a régiók és közösségek Európája lenne, jelentette ki.

A magyarság képviselete olyan, mint egy háromlábú szék: önkormányzati, országos és EU-s szinten dől el, és ha egy tényező is hiányzik, instabillá válik, fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, felhívva a figyelmet a május 25-i szavazás jelentőségére.

 

Kimaradt?