Magyar rendőrnek lenni Romániában – interjú

Külön helyeket tartanak fenn a magyar jelentkezők számára a romániai rendőrképző iskolákban, ennek ellenére kevesen jelentkeznek. Pedig akad olyan székelyföldi  fiatal, aki ezt a pályát választotta. A Háromszéken dolgozó 25 éves rendőrt, Willmann Norbertet a szakmájáról kérdeztük.

Mindenekelőtt beszéljünk arról: hogyan lettél rendőr?

Olyan helyen szerettem volna dolgozni, ami viszonylag biztos munkahelyet jelent, a fejlődésre is ad lehetőséget, és érdekes szakma abból a szempontból, hogy sok mindenre lehet szakosodni. Megvan a maga nehézsége, de szépsége is ennek a pályának. Jelenleg altisztként dolgozom Árapatakon, a közlekedéstől a bűnügyi nyomozásig mindenfélével foglalkozom, a későbbiekben pedig valószínűleg szakosodom még. Ez a lehetőségektől függ, attól, hogy mire lesz nagyobb igény a jövőben.

Amikor a kolozsvári rendőrképzőre beiratkoztál, léteztek már kisebbségek számára fenntartott helyek?

Én 2009-ben jelentkeztem, akkor háromszáz hely volt, erre kellett bejutnom, függetlenül a nemzetiségtől. Annak idején román óvodába jártam, szerencsére nem adódtak problémák a nyelvismeret miatt, bár a kifejezéseket nem mindig értettem meg, de megtanultam. Az sem okozott hátrányt, hogy magyar voltam, pedig amikor jelentkeztem, megfordult a fejemben, hogy lesz néhány Vadim Tudor-féle évfolyamtársam. Egyvalaki kérdezte meg, hogy miért költöztünk Magyarországról ide, neki el kellett magyaráznom a történelmet. Ám a tanárok részéről, a vizsgákon egyáltalán nem érződött semmi, sőt kimondott magyarbarát tanárom is volt, aki időnként magyarul beszélgetett velünk.

Szerinted mennyire jó megoldás a külön helyek fenntartása?

Nem tudok arról, hogy több jelentkező volna, vagy kevesebb, de az biztos, hogy amikor én jelentkeztem, az ismerőseim azt mondták, úgysem jutok be, mert nem vagyok román. Azt feleltem, ha nem próbálom meg, biztosan nem fog sikerülni, és végül beigazolódott, amit mondtam – rajtam kívül is jutottak be még, Sepsiszentgyörgyről. A magyar fiatalok félnek attól, hogy ha rendőrök lesznek, nem tudnak majd jól beszélni románul, pedig ez nincs így: ha egyszer bejutsz, és akarsz tanulni, akkor a nyelvi kérdés a legkevesebb. Szakmai szempontból már nehezebb kihívás ez a képzés, egy kezdőnek nem könnyű megtanulnia a bonyolult törvényeket, hiszen a legkisebb hibáért is felelősségre vonhatnak, és egy panaszosnak sem mindegy, hogy jól gyakorlatba tudjuk-e ültetni a jogot.

Miért jó az, ha több magyar rendőr dolgozik Romániában?

Rengeteg ember él falun, aki nem tud románul, és emiatt sokszor nem fordul a rendőrséghez akkor sem, ha szüksége van rá. Velem is megesett, hogy megkönnyebbültek, amikor megtudták, hogy magyar vagyok, és az anyanyelvükön mondhatják el, hogy mi a problémájuk, úgyhogy igenis szükség van magyar rendőrökre.

Kapcsolódók

Kimaradt?