„Sógor Csaba megmutatta Erdélyt Európának” (GALÉRIA)

„Ami itt van, ezen a kiállítási felületen, ezeken a képeken, az csak egy kis csepp a tengerből. Ezek a képek mind-mind azokat a kezdeményezéseket, rendezvényeket mutatják be, amelyek révén Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője igyekezett megmutatni Erdélyt Brüsszelben” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes Csíkszeredában, az Erdélyről Európában című plakátkiállításon, amely az elmúlt hét évben szervezett brüsszeli és strasbourgi rendezvényeket mutatja be.

A kiállítást hétfőn délután nyitotta meg az RMDSZ elnöke Hargita Megye Tanácsának Galériájában. A politikus szerint Sógor Csaba igyekezett megmutatni Brüsszelben az erdélyi magyar közösség életét, létének egy kis szeletét, azért, hogy az Európai Unióban is megértsék, tudomásul vegyék és elfogadják, hogy Romániában, Erdélyben él egy olyan közel másfél millió főt számláló közösség, amely ismeri céljait, ismeri történelmét, tudja, hogy hová szeretne eljutni, és amely ezért vállalja a politikai képviselet biztosítását az önkormányzatoktól az Európai Parlamentig.

Kelemen Hunor a kiállítás megnyitóján elmondta, ahogy az 1950-es években létrejött Szén- és Acélközösség elsődleges szerepét, céljait illetően megváltozott az elmúlt évtizedekben, úgy a jelenlegi Európai Unió is változni fog. 

“Az a célunk, hogy ezeknél a változásoknál mi is ott legyünk, hogy ne mondhassa sem az Európai Bizottság, sem más európai uniós intézmény, hogy a kisebbségi jogok kérdése, az őshonos kisebbségek problémája nem tartozik a kompetenciái közé, nem az Európai Unió hatásköre. Ha foglalkoznak az akácfákkal és az uborka hajlási szögével, akkor 60 millió ember sorsáról is gondoskodniuk kell” - szögezte le, hozzátéve, hogy azért fontos az elmúlt 5 év munkájának a folytatása, a következetes munka, hogy legyenek partnerei a magyar ügynek. 

A kiállított plakátok kapcsán Kelemen Hunor elmondta, nem egyszerű információ-hordozókról van szó, hanem olyan művészi alkotásokról, amelyek Brüsszelben is megállják a helyüket, és amelyek Ádám Gyula fotóművész tehetségének köszönhetően, felkeltik a brüsszeli politikusok érdeklődését is az erdélyi magyarok iránt.

„Európa ma már jobban ismer bennünket és elmondhatjuk azt, hogy az RMDSZ brüsszeli jelenlétének köszönhetően egyre inkább érti sajátos helyzetünket” – hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.  

Sógor Csaba éppen hétfőn ünnepelte az 50. születésnapját ünnepelte. A rendezvényen elmondta: az Európai Parlamentben az elmúlt évek során nem csupán a szakmai munkában vettek részt, hanem amellett olyan rendezvényeket is szerveztek, amelyek lehetővé tették, hogy az erdélyi magyar közösséget széles körben is bemutassák.

„Brüsszelben akkor vagyunk eredményesek, ha minden döntésben magunk mellé tudunk állítani fele plusz egy szavazatot. Mi azért vittük el Erdélyt Európába, hogy ne csupán a panaszainkról ismerjenek, hanem értékeinkről is tudomást szerezzenek. Bemutattuk hagyományainkat, szokásainkat, táncainkat, de kulturális és szellemi kincseinket is. Azt próbáljuk elérni, hogy ebben a sokszínű Európában bennünket is könnyebben befogadjanak és támogassanak” – magyarázta Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje májusban tarisznyával indult el kampánykörútjára azzal a céllal, hogy azokra az értékekre irányítsa a figyelmet, amelyekkel Európát gazdagítjuk.

„Számunkra, az erdélyi magyar közösség számára nagyon fontos a brüsszeli jelenlét. Ha ott vagyunk, akkor beleszólhatunk a döntésekbe, ha nem, akkor nélkülünk fognak a bennünket is érintő kérdésekről határozni. Mi arra biztatunk mindenkit, hogy május 25-én ne maradjon otthon, hanem egy szavazattal támogassa azt, hogy Erdélyről továbbra is beszélhessünk Brüsszelben” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba.

Kimaradt?