"Vannak olyan esetek, amikor túl kell lépni az itthoni pártérdekeken"

„Számos olyan téma van az Európai Unióban, amely sajátos nemzeti érdek, de vannak területek, amelyekben közös fellépésre lenne szükség valamennyi, Romániát képviselő politikus részéről. Fölül kell emelkedni az ellentéteken és pártérdekeken, és közösen kell fellépnünk Brüsszelben” – fogalmazott hétfői csíkszeredai sajtóbeszélgetésén Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselőjelölt. 

Az eseményen, amelyre a politikust elkísérte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, Vincze Loránt elmondta, a magyar nemzeti érdek ügyében – amely többek között a kisebbségi jogokért való kiállást, a jogsérelmek elleni fellépést jelenti – hasonló konszenzusra van szükség az Európai Parlamentben, ahogyan az eddig is történt.

Az RMDSZ jelöltje az újságíróknak beszélt azokról a tapasztalatokról, amelyeket az eddigi kampánykörútja során szerzett – ilyen például a szórvány vidékeken tapasztalt felelősségvállalás: az ott élő magyarok ugyanis azt mondják, „ők tudják a feladatukat a választásokon”, de a tömbmagyar vidékeken élők összefogására és szavazatára is szükség van ahhoz, hogy megmaradjon erős képviseletünk helyi, országos és európai szinten.

„Székelyföldön székely, a szórványban szórványmagyar, a bánságban bánsági, a Partiumban partiumi vagyok, minden vidéknek megvannak a sajátos problémái, amelyeknek megoldásában az Európai Unió segítségünkre lesz” – emelte ki a politikus, pozitív példaként említve Hargita megyét, ahol Hargita Megye Tanácsának különböző nyertes programjai révén sikerült megmozgatni a közösséget, jó társulási modelleket építettek fel. „Az Európai Unió kiemelten támogatja a közösségi összefogást jelentő társulásokat, amelyek révén integrált fejlesztési modellek jöhetnek létre” – tette hozzá Vincze Loránt.

A jelölt hétfő délután a csíkcsicsóiakkal közösen próbált megoldást keresni a helybéliek gondjaira, majd kampánykörútja Alcsíkon folytatódott. Vincze Loránt 19.30 órakor a Duna TV Közbeszéd című élő műsorának lesz a meghívottja.

Kimaradt?