Băsescu üzent az Ukrajnában élő románoknak

Románia azt kéri az Ukrajnában élő románoktól, legyenek lojálisak az ukrán államhoz, ha pedig népszavazáson kérnék Romániához való csatlakozásukat, azt Bukarest nem ismerné el - jelentette ki Traian Băsescu államfő hétfőn arra utalva, hogy Bukarest a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vasárnapi népszavazásait sem ismeri el.

Egy ilyen referendum ellentétes lenne az ukrán alkotmánnyal. Ugyanígy nem ismernénk el ilyesmit Románia területén sem, ha valakiben felmerülne egy hasonló referendum megszervezése" - szögezte le Băsescu. Az Adevărul portálnak adott, interneten közvetített interjújában az elnök rámutatott: Oroszország "területrablási" szándékkal hivatkozik a kisebbségek védelmére, hogy politikai ellenőrzése alá helyezze a volt Szovjetunió térségét.

Băsescu szerint ennek ellenszere a kisebbségi jogok biztosítása. Úgy vélekedett: Ukrajna és a volt Jugoszlávia hibát kötetett el, amikor "nem adták meg idejében" a kisebbségi jogokat. Felidézte: a román kisebbségnek szánt tankönyvszállítmányokat Ukrajna nem engedte be a határon, és Bukarest annak idején hiába kérte a "nagy demokratának" tartott Viktor Juscsenko akkori elnököt és Julija Timosenko akkori miniszterelnököt, ismerje el regionális hivatalos nyelvként a románt, ezt a jogot végül Viktor Janukovics (idén februárban megbuktatott elnök) adta meg.

Moldova is hibázott

Băsescu kifejtette: Románia ezzel szemben lehetővé teszi a területén élő kisebbségeknek, hogy megőrizzék kultúrájukat, identitásukat, elismeri jogukat az anyanyelvű oktatáshoz, finanszírozza sajtójukat, televízió-műsoraikat, és biztosítja politikai képviseletüket a bukaresti parlamentben.

Moldova vonatkozásában Băsescu rámutatott: továbbra is híve az egyesülésének, de tisztában van azzal, hogy ennek a gondolatnak alig húsz százalékos a társadalmi támogatottsága Moldovában. Az elnök viszont abban reménykedik, hogy Chișinău tovább akar haladni az európai integráció felé, és úgy véli: a "két román állam" egyesülése egy adott pillanatban vonzó megoldás lehet arra, hogy Moldova "lerövidítse" az unióba vezető utat.

Úgy értékelte: biztonsági szempontból nagy hiba volt Moldova részéről, hogy a chișinăui parlament korábbi, oroszbarát többsége alkotmányba foglalta Moldova semlegességét, ez az előírás most rendkívül sebezhetővé teszi az országot. Az elnök szerint Moldovának törölnie kellene alkotmányából a semlegességre vonatkozó megkötést, hogy az ország kérhesse felvételét a NATO-ba.
 

Kimaradt?