"Európában a jövő a helyi termékeké"

"Elvittük Erdélyt Európába, ennek jó példája a szilágyperecseni hagyma, amely nemcsak megjárta Brüsszelt, de védett terméke is lesz az Európai Uniónak” – fogalmazott Winkler Gyula, aki vasárnap a zilahi Szikszai parkban megszervezett Szilágysági Hagyományőrző Majálison a perecseniek bemutatkozó strandját is megtekintette.

"Közösségünk célkitűzéseinek elérésére minden rendelkezésünkre álló eszközt meg kell ragadnunk, hogy megismertessük Erdélyt, hogy szövetségeseket találjunk. A transzilvanikumok felkarolása, népszerűsítése, specifikus termékeink levédése az egyik területe ennek a munkának, ez azért is fontos, mert Európában a jövő a helyi termékeké és értékeké, tudnunk kell megfelelőképpen hasznosítani és a fenntartható fejlődés szolgálatába kell állítani őket. Erdélyt népszerűsítő munkánk során ugyanakkor bemutatjuk művészeinket, kutatóinkat, sportolóinkat, sikeres vállalkozóinkat, tehetséges fiataljainkat. Meg kell becsülnünk mindezeket az értékeket, amelynek köszönhetően Erdélyt különleges hellyé válik” – hangsúlyozta Winkler Gyula, kiemelve, eddigi hétéves EP-képviselői munkája során, szervezésében számos alkalommal mutattak be Brüsszelben magyar értékeket, mutatkoztak be erdélyi alkotók.

"Az Erdélyt megismertető tevékenységben fontos helyszín az Európai Parlament, hiszen 28 tagállam képviselőihez, munkatársaihoz tudunk közvetlenül eljutni. Az autonómia törekvéseink megvalósításához szükséges partnerkeresés nélkülözhetetlen eleme, hogy elvisszük Erdélyt Európában” – mondta el az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Winkler Gyula meghívására 2011 októberében Szilágyperecsen – mezőgazdasági világhírnév címmel multimédiás kiállításon mutatták be perecseniek híres hagymájukat az Európai Parlamentben. 

Kimaradt?