"Szilágyság példát mutat összefogásból"

A szilágysági magyarok összetartása és közösségépítő ereje követendő példa lehet az egész erdélyi magyar közösségnek, hangsúlyozta vasárnap Zilahon Winkler Gyula EP-képviselő, aki Hegedüs Csilla államtitkárral, az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjével a Szikszai parkban megszervezett Szilágysági Hagyományőrző majálison vett részt.

"A szilágysági magyarok példát mutatnak mindnyájunknak, hogyan lehet eredményesen közösséget építeni, települést fejleszteni, iskolát megerősíteni, hogyan tudnak a különböző generációkhoz tartozók zavartalanul együttműködni a közösség gyarapodása érdekében. Itt azt is meg lehet tanulni, hogyan kell a magyar hagyományt nemcsak fenntartani, továbbadni, de tiszta szívből megélni népi kultúránkat" – fogalmazott Winkler Gyula.

Az EP-képviselő elmondta, a szilágyságiak arra is példát mutatnak, hogy az a közösség, amely értékes embereket adott a magyarságnak, hogyan válik fontossá az egész romániai magyar nemzetközösség számára.

"Nemcsak Erdélyben, de a Kárpátokon túl, Craiovától Constanțáig, Târgu Jiutól Bukarestig olyan szilágyságiakkal találkoztam, akik mindenütt megállták a helyüket és mindenhol kivették részüket a magyar közösség megerősítésében. Ezt a szolidaritást, életerőt kell fenntartanunk minden egyes romániai magyar közösségben, be kell bizonyítanunk, hogy a legkisebb szórványközösség is fontos, hogy a Kárpátokon innen és túl, a román tengerben is meg lehet maradni magyarnak. Május 25-én, az EP-választáson mutassuk meg, hogy az ország minden sarkában, a szórványban és a tömbben is ugyanaz a célunk: itthon, saját közösségünkben gyarapodni. Mutassuk meg, hogy támogatjuk a Szövetséget egy erős európai képviselet érdekében”– emelte ki Winkler Gyula.

„Emelem kalapom a szilágysági magyar hölgyek előtt, akik kiváló munkát végeztek, hatékony közösségszervező tevékenységük volt a Nőszervezet megalakulása óta. Önök tudják a legjobban, hogy a nők nem csak a családot tartják össze, hanem közösségük is összetartó erejük miatt számít rájuk” – mondta Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt a Zilahon megszervezett majálison, ahol az európai kisebbségi jogok kiterjesztéséről beszélt és azt is hangsúlyozta, hogy az RMDSZ eddigi brüsszeli jelenléte azért volt eredményes, mert Európa valamennyi őshonos kisebbségét érintő szabályozást kezdeményezett. „Ha ott vagyunk, ahol tágabb hazánk, az Európai Unió életének legfontosabb döntéseit meghozzák, akkor olyan ügyekért szállhatunk síkra, amelyek a romániai magyarság és az összes európai kisebbség számára kedvezőek. Merjünk, tehát, nagyot álmodni, szavazzunk az RMDSZ-re május 25-én, hogy a mi dolgainkról magunk hozzunk kedvező és jövőbe tekintő döntést” – fogalmazott köszöntőbeszédében az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

A Szilágysági Hagyományőrző Majálison 15 Szilágy megyei település mutatkozik be. Az RMDSZ karaván házigazdája Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Végh Sándor szenátorral és Csóka Tibor, a Szilágy Megyei Tanács alelnökével vasárnap délelőtt a zilahi belvárosi református templomban istentiszteleten vett részt, majd ezt követően találkozott a presbitérium tagjaival. Winkler Gyula hétfőn Máramaros megyében folytatja körútját, Nagybányán és környékén, valamint a történelmi Máramarosban.  

 

Kimaradt?