Sógor Csaba: vissza kell állítani a munka becsületét

"Nekünk kisebbségben élő közösségeknek kétszer annyit kell tudni, hogy a hazai munkaerőpiacon megfeleljünk. Olyan képességekkel kell rendelkeznünk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a többségben élőkkel” – mondta Sógor Csaba Hunyad megyei körútján, amelyen foglalkoztatás-politikai kérdésekről értekezett.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje csütörtökön Szászvárosba, Vajdahunyadra, Pusztakalánra és Petrozsényba is ellátogatott. Sógor Csaba hangsúlyozta: Európa számára kihívást jelent a növekvő munkanélküliség orvoslása, hiszen vannak országok, ahol az ifjúság körében is kiemelkedő az álláskeresők száma. 

"A gazdasági válság számos dologra megtanított bennünket. Első körben is vissza kell állítani a munka becsületét, nem csupán diplomásokra, hanem kétkezi szakmunkásokra is egyaránt szükségünk van. A munkaerőpiacon nem csak a fiataloknak van helyük, hanem az időseknek és a fogyatékkal élőknek is, mert mindnyájan hasznos tagjai tudnak lenni a társadalomnak, ha adottak hozzá a megfelelő feltételek” – magyarázta az EP-képviselő.

Hozzátette: az oktatás és az egészségügy fejlesztése mellett a kis- és középvállalkozásokat kell segíteni abban, hogy versenyképesek legyenek és ösztönözni kell a vállalkozói kedvet. Az Európai Bizottság vállalkozásfejlesztési programja, a Vállalkozás 2020 Akcióterv (Entrepreneurship 2020 Action Plan) is ezt fogalmazza meg.

Sógor Csaba hangsúlyozta: ma már a határmenti vidékeken élő románok is igyekeznek a magyar nyelvet megtanulni, mert azt látják, hogy ezáltal újabb üzleti és munkalehetőségek nyílnak meg előttük. ,,Az Európai Unió azért fontos számunkra, mert megtanít bennünket arra, hogyan tudjunk versenyképesek maradni a Nyugattal, továbbá számos programmal segíti a külföldi tapasztalatcserét” – fejtette ki az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.  

 

Kimaradt?