Vincze: nincsen európai stabilitás megfelelő kisebbségi politika nélkül

„Egybehangzó vélemény a FUEN kongresszuson, de általában a nyugat-európai államokban, hogy Európában nem lesz tartós biztonság, amíg nem jön létre egy megfelelő, európai szintű kisebbségi politika. Ehhez együttműködésre és párbeszédre van szükség, amely nem történhet a kisebbségek felett, csak az ő bevonásukkal” – mondta el Vincze Loránt FUEN-alelnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán az ukrajnai helyzetről rendezett vitában.

Mint hozzátette, a FUEN az a szervezet, amely ebben a párbeszédben a kisebbségeket képviseli és jelenlegi kezdeményezései is ezt célozzák. Mindez fokozottan igaz Ukrajnában is, ahol a jelenlegi válság csupán a nemzetiségek bevonásával történhet meg, ehhez a FUEN felajánlja szakértelmét és tapasztalatát.

A FUEN csütörtökön reggel nyitotta meg 65. kongresszusának munkálatait a német-dán határvidéken lévő Flensburgban. Megnyitóbeszédében Hans Heinrich Hansen, a kisebbségi ernyőszervezet elnöke úgy vélekedett: az Európai Bizottság az európai kisebbségek orra előtt csapta be az ajtót, de egyben az európaiság tartalmát is megcáfolta, amikor elutasította jogos kezdeményezésünket. „Az európai nemzetiségeket bántja a döntés, de az Európai Bizottság hozzáállása csak még erősebb összefogást eredményezett köreinkben. Ez motivál bennünket a továbbiakban” – mondta.

A megnyitón felszólaló politikusok, a társszervező németországi és a dániai német szervezet elnöke, a német szövetségi kormány és Schleswig Holstein tartomány küldöttei egyaránt élesen elítélték a kisebbségi kérdés napirendre tűzésének elutasítását. 

Kimaradt?