Frunda az ukrán válságról: Romániának van mitől tartania

„Romániának most az a biztonsága, hogy NATO-tag, hogy EU-tag, de azt hiszem, van amiért tartania” – jelentette ki Frunda György az ukrán válság Romániára gyakorolt hatásairól a Népszavának adott interjúban.

Az RMDSZ volt szenátora – a kormányfő jelenlegi személyes tanácsadója – emlékeztetett rá, hogy Ukrajna függetlenségét, területi épségét az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország garantálták abban a jogi egyezményben, amelyet 1994-ben írtak alá Budapesten.

„Ha most az egyik fél ezt nem tartja be, és elcsatolja Ukrajna egyik területét, kérdem én, nem lenne indokolt, normális, elvárható, hogy a másik két fél komolyabban fellépjen? Azok az országok, amelyek szomszédosak Oroszországgal persze, hogy félnek és van bennük fenntartás” – fogalmazott a politikus.

Frunda ugyanakkor hangsúlyozta: Romániában nincs háborús pánik, inkább belső politikai harc eszköze lett az ukrajnai helyzet. Szerinte ezt nem meglepő, hiszen pár hét van már csak az EP-választásokig, s bő fél év az elnökválasztásig. „De vitathatatlan, hogy Románia az EU, ugyanakkor a NATO legkeletibb európai tagállama, úgyhogy indokolt az odafigyelés. Stratégiailag, katonailag is nagyon sokat nyom a latban, ezzel magyarázható, hogy az Egyesült Államok Romániába több száz katonát és hadihajókat küldött” – magyarázta.

Románia azon európai országok egyike, ahol nagyobb a háborús készültség, ahová újabb és újabb NATO-, illetve amerikai katonák, harci gépek, hadihajók érkeznek. Hovatovább kisebbfajta amerikai hadsereg állomásozik itt, és nemcsak a Fekete-tengeri bázison. Kolozsvár mellett nemrég hadgyakorlat volt, F-16-osok röpködtek az erdélyi égen, Victor Ponta miniszterelnök is kipróbált egy ilyen harci gépet. A román-orosz viszony közismerten rossz, amihez nagymértékben hozzájárul az egykoron Romániához tartozott, majd szovjet tagköztársasággá vált Moldávia kérdése – emlékeztet a Népszava.

Kimaradt?