Az Economist térképe: ilyen lenne Putyin világa

Eljátszott a gondolattal az Economist, milyen is lenne a világ, ha mindenütt Vlagyimir Putyin nyelvi imperializmusa uralkodna. Térképet is rajzoltak hozzá – számolt be a hvg.hu.

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal indokolta a Krím elcsatolását, hogy mindenütt meg kell védeni az oroszajkúakat, az Economist arra jutott, hogy ez káoszhoz vezetne, hiszen a nyelvi határok nem esnek egybe az országhatárokkal - írta a lap. Most azonban mégis kipróbálták, hogy festene a világ, ha Putyin nyelvi imperializmusa érvényesülne mindenütt.

Az Economist újrarajzolta a határokat Putyin szabályának megfelelően. Az így kialakult térképen nem véletlenül az egykori gyarmatbirodalmak köszönnek vissza. Portugáliáé lenne Brazília, Spanyolországé Közép- és Dél-Amerika jelentős része, Franciaország pedig hozzájutna Nyugat-Afrika jó részéhez. (Az interaktív térképhez kattints ide.)

Az egyesült Arábia az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig húzódna, a szunnitákat és a siítákat összehozná a nyelvi egység, egyesülne a két Korea is. Nagy-Britannia visszakapná egykori birodalmát - mégpedig olyan csatolt részekkel, mint például az USA -, bár valószínűleg vissza kellene szolgáltatnia Oroszországnak néhány oligarchák ellenőrzése alatt álló utcát vagy például a Chelsea fociklubot.

Az Economist munkatársainak jó része is beszél oroszul és szeretne védelmet kérni Putyintól a fizetésemeléssel kapcsolatos megbeszélések előtt - írta metsző gúnnyal az egyébként öniróniától sem mentes cikkében a lap.

Az interaktív térképen egyébként Kelet-Európa jó része, így Románia és Magyarország is szürke maradt, azaz most nem derült ki, hogy melyik birodalomhoz tartozhatna a Putyin-világban. Az orosz elnök érve viszont Oroszország egységét is veszélybe sodorhatná, a hatalmas területű ország lakói ugyanis több mint 100 különféle nyelvet beszélnek - tette hozzá az Economist.

Kimaradt?