Erdélyben pozitív az uniós csatlakozás mérlege

A 2009-ben közösen indított, ma már több ezer magyar családot megmozgató Székelyföld-Szórvány partnerség szerepét, Hunyad megye és Háromszék jó együttműködését, a program kezdetét idézte fel csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ listavezető EP-képviselőjelöltje, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke.

Tamás Sándor ennek kapcsán kiemelte, többek között ennek a programnak köszönhetően ő maga is érzékenyebben viszonyul a szórványközösségek kérdéséhez, méltatva a most záruló Hunyad Megyei Magyar Napok sikerét. Winkler Gyula pedig arra világított rá, nyilvánvaló, hogy mindenkire szükség van május 25-én is, a székelyföldi tömbre éppúgy, mint a párezres Hunyad vagy Fehér megyei közösségre, de a pár száz lelket számláló resicabányai magyarságra is.

Az uniós csatlakozás mérlegét megvonva, Winkler Gyula elmondta, Románia, ezen belül Erdély is nettó haszonélvezője az európai uniós tagságnak. "Sokszor lehet találkozni azzal a tévhittel, hogy többet fizetünk be az uniós kasszába, mint amennyit visszakapunk, ez az első években talán igaz is volt, de több évre visszamenő adatokat elemezve, egyértelmű: nettó haszonélvezői vagyunk az uniós tagságnak" – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint az első hat évben Románia 7,6 milliárd eurót fizetett be az uniónak, pályázatokból és egyéb támogatásokból 15,5 milliárd eurót kapott vissza, ez kétszerese a befizetett összegnek. A hét évre szóló adatok még nem véglegesek, de már figyelembe lehet venni ezeket is. Ezek szerint 21,3 milliárd euró jött vissza az országba, míg 9,2 milliárdot fizetett be az unióba Románia.

"Vannak nyolc évre szóló becslések is, ha ügyesek vagyunk, akkor a 10,8 milliárd eurós befizetés mellett 29,9 milliárd eurót hívhatunk le az unióból, ez ugye háromszor több, mint amennyit befizettünk”– magyarázta Winkler Gyula. Erdélyre lebontott adatokat ismertetve, elmondta a 16 megyére eső befizetési rész, visszaosztás alapján, 3,3 milliárd euró, a lehívott fejlesztési alapok és támogatások értéke az elmúlt hét évben Erdélyben elérték 8,3 milliárd eurót.

"Egyértelmű tehát, hogy kedvezettjei vagyunk az uniós tagságnak. Most egy átállási időszak van, én mindenkit tevékeny optimizmusra biztatok, ne várjunk másokra, készüljünk fel az új pályázati kiírásokra, mi azért dolgozunk, hogy a mi gazdáink, a mi vállalkozóink, a mi önkormányzataink tudjanak hatékonyan pályázni az uniós forrásokra” – hangsúlyozta. 

Tamás Sándor a Kovászna megyére vonatkozó, uniós támogatások adatait mutatta be, csak mezőgazdasági támogatásokból 209 millió euró hoztak a megyébe, de egyéb uniós programokból is több mint 200 millió eurót hívott le Háromszék, nemcsak a városok, hanem számos olyan község is van, ahol több mint öt millió euró értékű uniós pályázatot bonyolítottak le.  

 

Kimaradt?