Ismét támad a szörnyű gyermekbetegség

Szinte semmisnek tekinthetők a betegség világszintű kiirtásáért tett eddigi erőfeszítések az Egészségügyi Világszervezet gyermekbénulással kapcsolatban néhány napja kiadott jelentése szerint, hívta fel a figyelmet a Guardian cikkét idézve a hvg.hu.

Bár a WHO 1988-ban indított programjának köszönhetően 2012-re radikálisan, 350 ezerről mindössze 223-ra (nem 223 ezerre) csökkent a fertőzöttek száma, a vírus mára újra megjelent a világ legalább tíz országában.

A kór felbukkanása összefügg a nemzetközi konfliktusok feléledésével. Szíriában például 14 éven át volt mentes a gyermekbénulástól, de az elhúzódó katonai konfliktus révén tavaly ismét kitört az országban a járvány. Hozzánk jóval közelebb, az ukrán helyzetben is megtörténhet hasonló: a WHO minap kiadott figyelmeztetése szerint Ukrajnára is átterjedhet a gyermekbénulás-járvány.

A Guardian cikke szerint a kérdés az: ha már a katonai konfliktusok ismét teret adtak a járványnak, vajon ismét felismerik-e a felek, hogy a megállításához, háborús helyzet ide vagy oda, a színfalak mögött mindenképpen nemzetek közti összefogásra van szükség.

Kimaradt?