Victor Ponta lefasisztázta, perel Mircea Mihăieș

Bepereli Mircea Mihăieș író, a Román Kulturális Intézet (ICR) volt alelnöke a kormányfőt, amiért Victor Ponta vén fasisztának nevezte – tájékoztatott csütörtökön a B1TV.

A miniszterelnök szerdán közölte, hogy nem ellenjegyzi a Mircea Mihăieș és Horia Roman Patapievici, az ICR volt elnöke állami kitüntetéséről szóló elnöki dekrétumot. Azzal érvelt, hogy a két kulturális személyiség románellenes és fasiszta nézeteket vall.

Mihăieșt és Patapieviciet az államfő részesítené magas rangú állami kitüntetésben az ICR élén kifejtett tevékenységükért. Victor Ponta elmondta, ezzel két okból nem ért egyet. Az egyik az, hogy egy korábbi számvevőszéki jelentés szerint az intézet vezetői rosszul gazdálkodtak a közpénzekkel.

A másik ok az ICR volt vezetőinek állítólagos románellenes és fasiszta nézetei. „Mircea Mihăieș szélsőjobbos, egy vén fasiszta. Nem hittem volna, hogy vannak még neonácik Európában, de lám, Romániában is élnek. Fasisztának és közpénzek hűtlen kezelőjének nem írom alá a kitüntetését. Az államfő tüntesse ki, ha akarja, de nem az én hozzájárulásommal” – mondta Victor Ponta.

Kelemen Hunor megvédte Mihăieșt. Mircea Mihăieșnek és Horia Roman Patapievici-nek a védelmére kelt csütörtökön Kelemen Hunor kulturális miniszter. A politikus a RFI-nek elmondta, nem ért egyet Victor Ponta kijelentéseivel. „Nagyon jól dolgoztam együtt a korábbi mandátumom alatt Patapievici-ékkel. Az ICR-nél történt állítólagos visszaélésekről nincsenek információim, mert az intézmény nem a kulturális tárcához tartozott” – monda a miniszter.

Horia Roman Patapievici csütörtökön felszólította a miniszterelnököt, azonnal vonja vissza a szavait. A neves filozófus szerint Victor Ponta hazudik: a számvevőszék semmilyen kivetnivalót nem talált az ICR 2005-2012 közötti tevékenységében. Emlékeztetett arra, hogy amíg az intézmény élén állt, Románia minden eddigi legnagyobb sikereit érte el a román kultúra külföldi népszerűsítése terén.

Patapievici ugyanakkor védelmébe vette Mircea Mihăieșt, aki szerinte a demokrácia értékeinek a védelmezője. Úgy fogalmazott: méltatlan a miniszterelnöki tisztségre egy olyan személy, aki embertársa méltóságát megsérti.

Az idén a második és egyben utolsó elnöki mandátumáról leköszönő Traian Băsescu az elmúlt időszakban több személynek adományozott állami kitüntetést. Ezek sorában szerepelt többek között a Román Kulturális Intézet volt elnöke, Horia Roman Patapievici filozófus és esszéíró, valamint Mircea Mihăieș – emlékeztetett az MTI. Ők 2005 és 2012 között vezették a román kultúra külföldi képviseletére hivatott intézményt, eltávolításukra azt követően került sor, hogy hatalomra került a Victor Ponta vezette kormány. Leváltásukat széleskörű tiltakozás kísérte Romániában és külföldön egyaránt.

 

Kimaradt?