Kelemen szerint csökkenőben az euroszkepticizmus

Az RMDSZ eddigi kampánytapasztalata mintha eltűnőben lenne az euroszkepticizmus, a felmérések is azt mutatják, hogy nőtt az emberek bizalma az EU intézményeiben – közölte csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök beszámolója szerint az RMDSZ ebben a kampányban nem szervez több ezres részvételű rendezvényeket. Jelöltjei megpróbálnak minél több településre eljutni, meggyőzni az embereket, vegyenek részt az EP-választásokon. „Tapasztalatunk az, hogy az emberek értik, tudják, hogy a következő időszakban az EU fogja tudni biztosítani a békét, a viszonylagos fejlődést, és hogy fontos az erős EP-képviselet” – mondta Kelemen.

Beszámolt arról is, hogy jövő héten először ülésezik a hatfős, RMDSZ-MPP szakértői vegyesbizottság, amelynek feladata az autonómiatervezet véglegesítése. „Mindannyiunk által elfogadott jogszabályt tudjunk közvitára bocsátani” – magyarázta. Megjegyezte: számítanak az MPP-re az európai választási kampányban. A politikus nem tudta megjósolni, hogy a szakértői testület mikor fejezi be munkáját. Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor határozottan elutasította az ukrajnai események és az erdélyi magyar autonómiatörekvések párhuzamba állítását.

Kormányhatározattal kiegészítették 1,1 millió lejjel a tárca költségvetését, az összeget kulturális folyóiratok – köztük a Korunk, a Látó – támogatására szánják – számolt be a művelődési miniszter. Az összeg a miniszterelnök tartalékalapjából származik, mert a költségvetésben nem volt már rá keret. Ugyanebből a forrásból támogatják a TIFF-et és a nagyszebeni színházfesztivált is – tette hozzá Kelemen. Tájékoztatása szerint leváltották a Nemzeti Kulturális Alap igazgatóját, helyét ideiglenesen egy kolozsvári szakember, Leonard Horvat vette át. „Nagyon elégedetlen voltam az alap működésével” – magyarázta a politikus.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre közölte: a koalíciós szerződés szerinti 14-ből eddig 11 RMDSZ-e államtitkárt neveztek ki. A munkaügyi államtitkári tisztségre jövő héten javasolnak jelöltet, az egészségügyi minisztériumnál pedig létre kellett hozni egy államtitkári posztot, ezért késik Vass Levente kinevezése. Hozzátette: Nagy Zoltán a választási kampány végén foglalhatja el posztját a környezetvédelmi minisztériumban.

Az RMDSZ elnöke közölte azt is, hogy várja a Maros megyei RMDSZ-szervezet javaslatát a megye prefektusi tisztségére. „Arra is intettem őket, hogy azért most ne a személyi kérdések, hanem a választási kampány legyen a prioritás” – magyarázta. A Bihar, Szilágy és Hargita megyei magyar alprefektust azért nem nevezték ki, mert a jelölteknek előbb le kellett tenniük a köztisztviselői vizsgát. 

Kimaradt?