Sógor: szükség van a társadalom és a politikum összehangolt munkájára

"A politikum akkor tud hatékonyan működni, ha erős civil társadalom áll mögötte. Egyik sem helyettesítheti a másikat, de egymást kiegészítve eredményesebb munka végezhető” – jelentette ki Sógor Csaba válaszúti és szamosújvári látogatása során. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje május 6-án Kolozs megye több települését kereste fel. 

Látogatást tett a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványnál és a szamosújvári Téka Alapítványnál is. Mindkét intézmény azzal a céllal működik, hogy összefogja a mezőségi magyar közösségeket, segítse hagyományaik, kulturális értékeik és anyanyelvük megőrzésében. "Olyan jelentős kulturális és történeti értékekkel rendelkezik a Mezőség magyarsága, amely nem csupán erdélyi magyar közösségünket, hanem Európát is gazdagítja. Példaértékű az a közösségi szándék, amely a mezőségi magyar hagyományok megőrzését célozza” – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki szerint erős civil akarat is szükséges ahhoz, hogy egy-egy szórványközösségben biztosítani lehessen az anyanyelvű oktatást.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta: egy olyan Európai Unió felé tartunk, amelyben erős civil társadalom működik, amely segíti és kiegészíti a politikum munkáját.  ,,Azt várjuk el az európai polgároktól, hogy négy-öt évente, amikor választások vannak, szóljanak bele és mondják el milyen irányba szeretnének haladni. De politikai megbízatásunk során se hallgassanak, rendszeresen adjanak hangot véleményüknek és befolyásolják azokat a közpolitikákat, amelyek napirendre kerülnek. Európa ezt már tudja és Erdélyben is egyre inkább ezt tapasztaljuk, hogy szükség van a civil társadalom és a politikum összehangolt munkájára” – magyarázta Sógor Csaba. 

Kimaradt?