Winkler Gyula: több támogatás a kkv-éknak

Bővülnek a kis- és közepes vállalkozók támogatási lehetőségei a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszakban, kiemelten érvényes ez az exportra termelő kkv-ék esetében, tájékoztatta a marosvásárhelyi vállalkozókat Winkler Gyula kedden délután a Bernády-házban megszervezett találkozón.

"A kis- és közepes vállalkozók számára, az új COSME uniós program keretében, támogatást lehet szerezni a versenyképesség növelésére, de ugyanakkor hazai költségvetési források, vissza nem térítendő támogatások is igénybe vehetőek" – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. 

"Elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoktól várhatjuk az új munkahelyek teremtését, valamint a helyi gazdaság megerősítését, ugyanis a multinacionális cégek által létrehozott állások inkább átmeneti jellegűek, sok esetben nem hoznak hosszú távú megoldást a régió gazdasági fejlődése számára. 2014-ben fontos alaposan tájékozódni, már most felkészülni az új uniós költségvetési keret programjaira, még akkor is, ha ezek végleges változata nem ismert” – javasolta Winkler Gyula, aki vázolta, hogy milyen fázisban van az új költségvetési tervezési időszak előkészítése.

Elmondta, az Európai Bizottság minden uniós tagállam kormányával Partnerségi Megállapodást köt a közeljövőben, ennek feltételei szerint alakulnak ki az új operatív programok és jönnek létre az új irányító hatóságok.

"Átmeneti időszakban vagyunk, viszont aki már most felkészül, nagyobb előnnyel indul a pályázatok meghirdetésekor. A kis- és középvállalkozóknak bátrabban kell az exportlehetőségeket kutatni, ugyanis az európai piacra szállító vállalkozások hazai költségvetési forrásokat is megpályázhatnak” – bíztatta Winkler Gyula a vállalkozókat. Az RMDSZ mindig elvégzi a házi feladatot, mondta az EP-képviselő, beszámolva arról, hogy már 2012-ben, széles társadalmi és szakmai konzultációt követően, kidolgozták az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amelyet az új uniós rendeletek ismeretében aktualizáltak, május közepén hozzák nyilvánosságra az új változatot. A dokumentum az erdélyi régiók, a Székelyföld fejlesztési prioritásait azonosítja be, az ehhez szükséges uniós forrásokat mellérendelve.

Winkler Gyula elhozta a romániai gazdasági minisztérium exporttámogatási programját tartalmazó tájékoztató füzetet, amelyet a nagyváradi Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel, a ROVE-vel közösen évek óta rendszeresen kiadnak magyar nyelven. A találkozó házigazdája és moderátora Peti András marosvásárhelyi RMDSZ-elnök volt, részt vett Csép Andrea megyei tanácsos, a Nők Szervezetének Maros megyei elnöke, előadást tartott Török Csaba, a Kis- és Közepes Vállalkozások Pályázatait Menedzselő Országos Hatóság Maros megyei kirendeltségének vezetője, Fazakas Zsuzsánna, az Euro-top Consulting igazgatója. 

 

Kimaradt?