Ötezer éves érintetlen múmiát találtak Egyiptomban

Egy több mint 5500 éves sírt, benne érintetlen múmiát fedezett fel a dél-egyiptomi Asszuán kormányzóságban egy angol-amerikai régészcsoport - jelentette be Mohamed Ibrahim régészeti miniszter.

Elefántcsont fésűket, fegyvereket, munkaeszközöket és egy 32 centiméter magas, szakállas embert ábrázoló elefántcsont szobrot is talált a sírban a Renée Friedman vezette kutatócsoport. A régészek már évek óta dolgoznak Edfuban, az ókori Hierakónpolisz ókori város (az óegyiptomi Nehen, a mai Kóm el-Ahmar) területén.

Nem tisztázott még, vajon a szobrot a sírban nyugvó emberről vagy valamely istenségről mintázták. A sírba egy 17 és 20 éves kora között elhunyt fiút temettek - olvasható a hatóságok közleményében.

A sír körülbelül ötszáz évvel korábbi, mint az Egyiptomot egyesítő Ménész fáraó uralkodása. A felfedezés sokat segíthet a dinasztiák korát megelőző időszak vallási, temetési hagyományainak, a mindennapi élet további részleteinek megismerésében.

Hierakónpoliszban találták meg hajdan az úgynevezett Narmer-palettát, amely szemfesték szétdörzsölésére szolgált. A paletta ahhoz a nagy jelentőségű leletegyütteshez tartozik, amely a predinasztikus korból (i. e. 6000 - i. e. 3000) származik.

Kimaradt?