Ponta ismét felfüggesztéssel fenyegette meg Băsescut

Ismét felfüggesztéssel fenyegette meg a miniszterelnök az államfőt. Victor Ponta ezúttal azért távolítaná el tisztségéből Traian Băsescut, mert beavatkozott az európai parlamenti választási kampányba.

Mint ismert, a kormány hétfőn bepanaszolta az alkotmánybíróságnál az államfőt, mert a védnökségével alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) mellett kampányolt. Victor Ponta kedd este elmondta, ha a taláros testület alkotmányszegést állapít meg, „az egyetlen szankció” Băsescu felfüggesztése lehet. Erről azonban a parlamentnek kell döntenie – tette hozzá.

A bejelentés előzménye, hogy az államfő kedd este példátlanul kemény támadást intézett egy sajtónyilatkozatban a miniszterelnök ellen. Băsescu hét érvet hozott fel Victor Ponta államelnökké választása ellen. Többek között beteges hazudozónak és velejéig korruptnak nevezte a kormányfőt, aki szerinte a Szociáldemokrata Párt (PSD) „helyi kiskirályainak” a foglya.

Băsescu a kampányolás vádja ellen azzal védekezett: az alkotmány csak azt tiltja, hogy az államfő párttag legyen. Emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság 2007-ben már megállapította: a párttámogatással tisztségbe jutott elnök mandátuma idején is politikai közösséget vállalhat azzal a párttal, amely programja megvalósításában őt támogatja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?