Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Dunát a szemét miatt

Több tonna szemetet sodort magával a Dunába az elmúlt napok áradásai miatt a Cerna. Dél-Románia folyóinak duzzadása annyi hulladékot gyűjtött össze, hogy az Orșovánál több száz négyzetméter területű szemétréteg képződött keddre a folyamon – számolt be a Mediafax.

A román vízügyi hatóság, a Mehedinți megyei Környezetvédelmi Őrség és Orșova polgármesteri hivatalának alkalmazottai csónakkal szálltak vízre, hogy zsákokba szedjék a hulladékot és háztartási szemetet.

A megáradt Cerna által sodort szemét nagy része pillepalack, eldobott háztartási kellék és gép, valamint növényzet. A helybéliek úgy tudják, hogy Krassó-Szörény megyében, Topleț település környékén kerülhetett az irdatlan mennyiségű szemét a vízbe, ott ugyanis a lakosság a folyóparton szórja szét a hulladékot.

A szemét összegyűjtésére legalább egy hétre van szükség, ezt követi a Duna ökológiai egyensúlyának helyreállítása az érintett szakaszon, majd a felelősök bírságolása – nyilatkozta Cătălin Tutilescu, a környezetvédelmi őrség vezetője, aki szerint ökológiai katasztrófa veszélye áll fenn. Mint elmondta, minden évben hasonló helyzetbe kerül a Duna ezen a szakaszon, hiszen a beáramló folyók magukkal sodorják a több hektáron felgyűlt hulladékot, amely aztán Orșova környékén megreked.

A törvény értelmében Orșova Polgármesteri Hivatalát 30 ezer lejjel kellene bírságolni a felgyűlt hulladék miatt, mivel a város területén található a szemét. A hivatal álláspontja, hogy építsenek gátat a Cerna Dunába ömlésénél, ami felfogja a szemetet. A helyzet megoldása érdekében Victor Ponta miniszterelnököt várják a térségbe, mivel a Duna szennyezése nemzetközi problémákat vethet fel, ha továbbra is megoldatlan marad.

Kimaradt?