Eddig 2500 kilométert tett meg Sógor Csaba

Egységes európai kisebbségvédelmi egyezményre van szükség, ehhez kérte a választók támogatását Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Kolozs megyei kampánykaravánja kolozsvári állomásán.

Mostanáig hetvenegy települést érintve mintegy 2500 kilométert tett meg Sógor Csaba, hogy az erdélyi magyarsággal találkozva csángó tarisznyájába jelképesen mindazokat az értékeket betegye, amelyekkel képviselheti a helyi érdekeket.

A kedd délelőtti találkozón elmondta, ebbe a tarisznyába az értékek mellett elférnek a panaszok is, hiszen Brüsszel az a hely, ahol nem csak ismerniük és szeretniük kell az erdélyi magyarokat, hanem néha védelmezni is. A következő időszakban szintén arra fognak figyelni, hogy ne csak az értékeket, hanem az érdekeket is képviseljék, fogalmazott a képviselőjelölt.

„Mezőgazdasági kérdésekben ma már nagyrészt Brüsszel szabja meg az életünk és a támogatásunk irányát, kisebbségvédelmi területen is szükség van egy egységes kisebbségvédelmi egyezményre” – közölte kihangsúlyozva, az eurooptimisták és euroszkeptikusok között az eurorealisták táborát gyarapítja.

Az esélyeket latolgatva elmondta, ha realistán tekintünk a kérdésre, akkor két bejutott képviselőről beszélhetünk, ha azonban a mozgósítás úgy sikerül, ahogy szeretnék, három helyre is esély lehet.

Ezzel kapcsolatosan László Attila szenátor arra hívta fel a figyelmet, vélhetően többen vesznek részt a választásokon, mint az előző ciklusban, hiszen a román pártok nagy része arra használják május 25-ét, hogy felmérjék, milyen erővel bírnak. A magyarság érdeke és dolga jó eredményt kihozni, hiszen akkor is 32 romániai képviselő kerül Brüsszelbe, ha egyetlen magyar sem lesz köztük.

Vákár István, Kolozs megye tanácsának alelnöke az akác-kérdés kapcsán elmondta, fontos megvédeni ezeket a helyi produktumokat, ebben pedig az EP-képviselők munkájára kell számítanunk. Sógor kijelentette, ez a probléma jól mutatja, hogy Brüsszelben is vannak különböző értékek és érdekek bármely ország parlamentjéhez hasonlóan, az erdélyi magyar képviselőknek viszont az a dolguk, hogy megvédjék az akácméz-termelőket és mezőgazdászokat.

Kimaradt?