Winkler Gyula: a helyi összefogás a LEADER program sikerének kulcsa

A LEADER program eddig minden országban sikeres volt, alapgondolata a társulás, szövetkezés, összefogás, ez nemcsak a politikában, hanem minden területen eredményt hoz – hangsúlyozta Winkler Gyula hétfőn délelőtt Nagyernyén, ahol a Maros megyei LEADER akciócsoportok képviselőivel találkozott. Az eseményen részt vett Nagy Tamás mezőgazdasági államtitkár, Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke és Jánosi Ferenc polgármester.

,,Hét év alatt jól láthatóvá vált, hogy az európai fejlesztési alapok mekkora segítséget jelentenek vidéki településeinknek, ha csak a területalapú mezőgazdasági támogatásokat vesszük figyelembe, a legkisebb településre is legalább félmillió euró érkezett az Európai Unióból. Tudatában kell lennünk, hogy az Európai Unió lehetőség az egyénnek, pénzforrás a településnek, védelem a magyar közösségnek, ezért fontos, hogy erős brüsszeli képviseletünk legyen" – mondta el Winkler Gyula, kiemelve, akárcsak a LEADER-pályázatokban, az egyéb uniós projekteknél is előnyt jelent a társulás, érdemes az együttműködést megfontolni a gazdáknak, vállalkozóknak, önkormányzatoknak egyaránt.

A LEADER csoportok prioritásai közé sorolható, hogy a helyi termelőket és önkormányzatokat bevonják a mezőgazdasági- és a vidékfejlesztés folyamatokba, valamint bátorítsák a kistermelők összefogását, a közösségek közötti partneri kapcsolatok kiépítését.

Kimaradt?