Vincze Loránt: az EU védje is a kisebbségi értékeket

„Az Európai Unió ne csupán megállapítsa azt, amit a szerződésekben ír, miszerint a kisebbségekhez tartozó személyek jogai értéket képeznek. Mi, a romániai magyar közösség – akárcsak a többi európai őshonos nemzeti kisebbség – azt akarjuk, hogy ezeket az értékeket védje az Európai Unió, és szorgalmazza a különböző tagállamokban működő önrendelkezési modellek megosztását. Hogy ezt elérhessük, ott kell lennünk az uniós döntéshozatalban, hallatnunk kell a hangunkat, a romániai magyar emberek gondjairól pedig csupán romániai magyar küldöttek tudnak beszélni” – hívta fel a figyelmet nagyiratosi hallgatósága előtt Vincze Loránt vasárnap. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje az Arad megyei településen tartott előadást.

Az erdélyi kampánykörúton tartózkodó szövetségi képviselőjelölt véleménye szerint a romániai magyarság brüsszeli küldöttei ugyanazt akarják az Európai Parlamentben is, mint itthon: küzdeni közösségünk megmaradásáért, kisebbségi jogainkért. „Május 25-én egy újabb esély nyílik arra, hogy megmutassuk, erősek vagyunk, összefogva elmegyünk szavazni, és bebizonyítsuk, hogy ez a közel másfél milliós romániai magyarság nem veszítette el sem összetartozását, sem a hitét, sem a bizalmat, hogy élete jobbra fordul. Ehhez minden helyszínen minden lehetséges eszközt megragad, és él az európai parlamenti jelenlét által biztosított lehetőségekkel” – hangsúlyozta.

 Az eseményen jelen volt Nagyiratos polgármestere, Papp Attila, Bognár Levente Arad megyei RMDSZ-elnök, Arad alpolgármestere, valamint Faragó Péter, az Arad megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

 Vincze Loránt Arad megyei körútja délután Nagyvarjason, majd Szentpálon folytatódott, ahol az uniós pályázatokról, kisebbségvédelemről tartott előadást. 

Kimaradt?