Régi iskoláját köszöntötte Winkler Gyula

Ötvenedik születésnapját ünnepelte pénteken a vajdahunyadi 6-os számú Általános Iskola, amely fennállása óta magyar tagozatnak is otthont ad. A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvény részeként megszervezett véndiák-találkozón pénteken délben a kultúrotthonban teltház előtt mutatták be az iskola jelenlegi tanulóinak kulturális műsorát, majd a hajdani diákok megtekintették  tanintézményüket, este pedig véndiák bált tartottak, amelyen több mint 250-en vettek részt.

Winkler Gyula, az esemény fővédnöke megköszönte a jelenlevő véndiákoknak és nyugalmazott pedagógusoknak a nagy érdeklődést, kiemelve, hogy a 6-os számú Általános Iskola olyan tanintézmény volt, ahonnan egész életre szóló szellemi útravalóval engedték el a diákokat oktatóik. „Köszönjük tanítóinknak, tanárainknak, hogy nemcsak bevezettek a betűk, a számok világába, hanem megszeretették anyanyelvünket, magyar kultúránkat, megtanítottak hagyományaink ápolására. Olyan szellemi útravaló volt ez, amely elkísért mindnyájunkat, akár itthon, akár idegenben kellett helytállnunk. Köszöntöm azokat is most, akik hazajöttek erre a találkozóra, a Bánságból, a Partiumból, a Székelyföldről, de akár a határokon túlról is, hogy együtt ünnepeljük iskolánk fél évszázados évfordulóját” - fogalmazott Winkler Gyula, aki maga is a vajdahunyadi 6-os számú Általános Iskola tanulója volt.

 „Mi vajdahunyadi magyarok vendégszerető közösséget alkotunk, így volt ez mindig is, így van ez most is, ennek köszönhető, hogy ma otthon érzik magukat azok is, akik fél évszázada a Sóvidékről, Székelyföldről, Szilágyságból költöztek ide. Sokszínű a mi közösségünk itt Vajdahunyadon, akárcsak az erdélyi magyarság, de összetartunk, szolidárisak vagyunk, ragaszkodunk értékeinkhez, ezt mutatja ez a találkozó is, hiszen több mint 250-en gyűltünk ma össze. Ilyen erős szolidaritásra van szükségünk május 25-én is, amikor Szövetségünk európai parlamenti képviseletéről szavazunk, amikor megmutatjuk, van erő közösségünkben” – mondta Winkler Gyula. 

 Az RMDSZ EP-képviselője szombaton az ötödik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényein vesz részt.

Kimaradt?