Hegedüs Csilla: az érdekvédelmi munka meghozta gyümölcsét

„Az RMDSZ negyedszázada következetesen kiáll az európai értékrend mellett, így a tulajdonjog tiszteletben tartása, a restitutio in integrum elvének érvényesítése mellett is még attól az időszaktól, amikor Romániában a közéleti szereplők zöme nem támogatta az elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatását. Ezt a munkát kell folytatnunk, hogy a visszaszolgáltatás a hazai joggyakorlat és –érvényesítés megkérdőjelezhetetlen részévé váljon” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla Maros megyei kampánykörútja ötödik állomásán, a gernyeszegi Teleki-kastélyban.

Az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese szerint a romániai magyar érdekvédelem jól végzett munkája révén az igen jó állapotban lévő gernyeszegi kastély örökösei visszakapott ingatlanjuk megfelelő hasznosítását tervezik. „Az, amit itt láttam, minden műemlékvédőt örömmel töltene el. Kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy érdemes volt megvívni a visszaszolgáltatás harcait a kilencvenes évektől mostanáig. Kitartóan kell dolgoznunk, hogy Erdély kastélyai visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, aki szerint ugyanilyen fontos a családok jövőépítéséhez szükséges társadalmi szolgáltatások megteremtése.

Görgényszentimrén az örökségvédelmi államtitkár azt méltányolta, hogy a helyi erdészeti szakiskola áthelyezése után a Bornemisza-Rákóczi kastélyegyüttes és a hozzá tartozó, jó állapotban megőrzött park olyan intézmény tulajdonát képezi, amelynek szakemberei az ingatlanok méltó hasznosítását tervezik. A Maros Megyei Múzeum igazgatója arról számolt be: elkészítették a hatástanulmányt, a kastély felújítását követően nemzetközi konferencia központot létesítenének, ennek érdekében már európai partnerintézményekkel is rendszeres kapcsolatot alakítottak ki.

„Maros megyében az örökségvédelem elindult az európaiság útján, és amint azt a görgényszentimrei példa is mutatja, az uniós alapok kedvező keretet szolgáltatnak a szakértelemmel felvértezett erdélyi magyar emberek számára. Az RMDSZ azért fog dolgozni az Európai Parlamentben, hogy ezt a hazai tenni akarást megfelelőképpen támogathassa, Erdély és Európa között összekötőkapocs legyen a szakmájukban kiteljesedni vágyó fiatalok támogatására. Ezeknek a konkrét céloknak a megvalósításáért támogassák, tehát, a Szövetséget az erdélyi magyarok május 25-én” – összegezte Maros megyei kampánykörútját Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjét a Maros megyei műemlék-szemlére elkísérte Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök, Kelemen Márton, a Maros Megyei Tanács alelnöke, Kovács Mihály Levente megyei ügyvezető elnök, Csép Éva Andrea, a Nőszervezet megyei elnöke, valamint Kozma Mónika, Maros megye EP-képvielőjelöltje. 

Kimaradt?