A sport révén találtak egymásra a közösség tagjai

Középiskolás sportolóknak gratulált Vincze Loránt Szatmárnémetiben, a pénteken kezdődött Erdély Kupa tizedik kiadásán, amelyen tíz erdélyi iskola csapata méri össze képességeit.

„Nemcsak azért gratulálok, mert sikeres csapatok vagytok, nemcsak azért, mert győztesek viszik haza ezeket a kupákat, hanem mert része vagytok egy közösségnek, amelynek tagjai a sport révén egymásra találtak. De azért is, mert eljutottatok Szatmárnémetibe, egy közösségbe, amelyet alkalmatok lesz megismerni, barátokat szerezhettek, és megismerhetitek ezt a gyönyörű vidéket” – mondta Vincze Loránt.

A rendezvénynek otthont adó Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban tartott nyitóünnepségen a politikus a fiatal sportolók közösségépítő szerepét értékelte.

„Tíz éve működik ez a kupa, amelyet az RMDSZ hozott létre a Communitas Alapítvány révén, és tíz csapat vesz részt: ez a két szám jól mutatja, hogy eredményesek tudunk lenni a közösségépítésben. Amikor az RMDSZ-t 25 évvel ezelőtt megalapították, a magyarság bukaresti – ma pedig emellett brüsszeli – képviselete csak egy volt a célok között. Viszont ugyanezek között szerepelt, hogy közösséget szervezzen, összetartsa a magyarokat – ezért nevezzük szövetségnek. Ebben helye van a fiataloknak, a sportolóknak, a gazdáknak, a vállalkozóknak, minden romániai magyarnak, akikkel együtt építjük közösségünket” – fogalmazott Vincze Loránt.

Az Erdély Kupát az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Ifjúsági Főosztálya tíz évvel ezelőtt azt követően hozta létre, hogy az iskolák, testnevelő tanárok hiányoltak egy olyan erdélyi sporteseményt, amelyen a magyar tannyelvű gimnáziumok diákjai megmutathatják tehetségüket. Egy elméleti képzést nyújtó középiskolának ráadásul nehéz felvennie a versenyt a minisztérium által szervezett sportvetélkedőkön induló sportiskolai csapatokkal, mivel azok heti több órában vesznek részt edzéseken és szakképzésen.Az első Erdély Kupát Sepsiszentgyörgyön szervezték, és azon Erdély szinte valamennyi magyar oktatású középiskolája részt vett. Az első bajnok a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum volt.

A képviselőjelölt szerint ezúttal éppen a sportolók közösségét építjük, amely előtt az Európai Unióban is számos lehetőség áll. „Legyetek nyitottak, tekintsetek az európai lehetőségekre is mint az élet nyújtotta esélyekre. Egy ilyen sporteseményen való részvétel is esély, egy egyetemi ösztöndíj is esély, amelyeket ki kell használni, tapasztalatot kell szerezni, majd azt otthon, a közösségben kamatoztatni” – biztatta a középiskolás sportolókat Vincze Loránt.

A tornát szervező Communitas Alapítvány sport szaktestületének elnöke, valamint az RMDSZ Főtitkárságának képviselője, Grabán Zsolt-Attila köszönetét fejezte ki a tanároknak, hogy évről évre energiát áldoznak a diákok Erdély Kupára való felkészítésére, megteremtve számukra azt a lehetőséget, hogy a magyar közösség számára nemcsak a barátságot, de a fejlődést is biztosító pillért képezzék.

A megnyitón részt vett Kereskényi Gábor Szatmár megyei képviselő és Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke is. 

 

Kimaradt?