Csodájára jár az egész világ egy szilágysági parasztháznak

Nincs olyan nap, hogy ne állna meg hazai vagy külföldi turista lefényképezni a Szilágy megyei Hosszúrév nevezetességét, egy kétszáz éves parasztházat. Egyetlen lakója a kilencven éves Iuliana Câmpean, akit a faluban mindenki Julika néniként emleget – számolt be az Agerpres.

Az agyagból épült, nád fedte házikó valóban mesebeli látvány. Érintetlenségéhez hozzájárult, hogy a gáz, a villanyáram és a víz a mai napig nincs bevezetve. „Volt olyan nap is, hogy egyszerre húsz osztrák turista lepte el a házikómat. A falubeliek azt mondják, hogy belépti díjat kellene kérnem, mert múzeum értéke van” – mesélte a hírügynökségnek Julika néni.

Az idős asszony elmondta, a kétszobás ház a mai napig jó állapotban van, a kétszáz év alatt csupán a nádtetőt kellett egyszer lecserélni. Ennek költségeit – több mint 5000 lejt – a 400 lejes nyugdíjból élő Julika néni valahogy kispórolta.

A házikó a Szilágy megyei műemlékvédelmi szakemberek figyelmét sem kerülte el. A szilágysági művelődési igazgatóság illetékese elmondta, kezdeményezik majd a felvételét a védett műemlékek listájára.

Kimaradt?