Istenben és a horoszkópban is hisznek a romániaiak

A romániai lakosság háromnegyede naponta imádkozik, ugyanakkor közel fele naponta elolvassa a horoszkópját, és jóval ötven százalék fölötti azoknak az aránya, akik hisznek a különféle természetfölötti erőkben, és talizmánt hordana – ismertette csütörtökön a nol.hu egy romániai felmérés adatait.

Az IRES közvélemény-kutatás szerint a románok elsöprő többsége egyetért azzal, hogy az egyház ne politizáljon, ugyanakkor a megkérdezettek fele úgy véli, az egyháznak igenis hallatnia kell a hangját olyan kérdésekben, mint az eutanázia vagy a munkanélküliség.

A homoszexuális kérdésében megosztottak az emberek: a lakosság fele úgy véli, a papoknak nyíltan kellene beszélniük az egyneműek közötti párkapcsolatokról, míg a másik fele szerint a probléma „nem érdemli meg", hogy az egyház foglalkozzon vele.

A felmérés szerint az istenhit nemcsak a halál utáni életben üdvözítő, hanem a politikában is. A megkérdezettek hatvan százaléka ugyanis csak olyan politikusra adná a szavazatát, sőt, bármilyen közhivatalra is csak olyan személy lát érdemesnek, aki hisz Istenben.

Az adatokból az is kiderül, hogy a románok mintegy negyede évente párszor, a nagyobb ünnepek alkalmával vesz részt egyházi szertartásokon. Ezzel szemben negyven százalék hetente vagy havonta, tíz százalék pedig napi rendszerességgel jár templomba. Csaknem kivétel nélkül minden román hisz Istenben: a megkérdezettek 96 százaléka. Teljesen más a helyzet az ördöggel és a pokollal: a Gonosz létezését a románok alig fele gondolja komolyan.

Az IRES felmérése április 16-17-én készült, 1380 fős mintán. A hibaküszöb 2,7 százalékos.

Kimaradt?